Paragwaj uznał niepodległość Palestyny

[2011-01-28 18:27:24]

28 stycznia Paragwaj jako ósmy kraj Ameryki Południowej uznał wolne i niepodległe Państwo Palestyńskie w granicach sprzed 4 czerwca 1967 roku, to jest sprzed wybuchu wojny sześciodniowej.

Jak przypomina komunikat rządu Paragwaju, stosunki dyplomatyczne z Palestyną ten kraj nawiązał już w marcu 2005 roku. Jakkolwiek Palestyna nie jest członkiem ONZ, ma swego stałego przedstawiciela na sesjach tej organizacji, a do chwili obecnej Państwo Palestyńskie zostało uznane przez 108 krajów (ok. 56 proc. państw członkowskich ONZ) - czytamy w oficjalnym oświadczeniu.

Spośród państw Ameryki Południowej Państwo Palestyńskie uznały dotąd: Chile, Peru, Argentyna, Boliwia, Brazylia, Ekwador i Gujana. Urugwaj zamierza to uczynić jeszcze w tym roku.

Jarosław Klebaniuk

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.