Paragwaj uznał niepodległość Palestyny

[2011-01-28 18:27:24]

28 stycznia Paragwaj jako ósmy kraj Ameryki Południowej uznał wolne i niepodległe Państwo Palestyńskie w granicach sprzed 4 czerwca 1967 roku, to jest sprzed wybuchu wojny sześciodniowej.

Jak przypomina komunikat rządu Paragwaju, stosunki dyplomatyczne z Palestyną ten kraj nawiązał już w marcu 2005 roku. Jakkolwiek Palestyna nie jest członkiem ONZ, ma swego stałego przedstawiciela na sesjach tej organizacji, a do chwili obecnej Państwo Palestyńskie zostało uznane przez 108 krajów (ok. 56 proc. państw członkowskich ONZ) - czytamy w oficjalnym oświadczeniu.

Spośród państw Ameryki Południowej Państwo Palestyńskie uznały dotąd: Chile, Peru, Argentyna, Boliwia, Brazylia, Ekwador i Gujana. Urugwaj zamierza to uczynić jeszcze w tym roku.

Jarosław Klebaniuk

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.