Niemcy: Projekcje filmu o Flotylli zostały opóźnione

[2011-01-28 18:54:54]

Producenci tureckiego filmu akcji przedstawiającego atak izraelskich komandosów na Flotyllę Wolności chcieli, aby film miał inauguracyjne pokazy w Międzynarodowym Dniu Pamięci Holokaustu. Jednak "The Valley of the Wolwes: Palestine" ("Dolina Wilków: Palestyna") nie została dopuszczona do dystrybucji przez niemiecką agencję ratingową Freiwillige Selbstkontrolle der Filmwirtschaft do wyświetlania 27 stycznia, która swoją decyzję wytłumaczyła zbyt późnym dostarczeniem filmu do oceny. Istambulski producent Pana Film określił decyzję agencji jako pogwałcenie "prawa, demokracji i wolności myśli". Według nieoficjalnych doniesień przytoczonych przez guardian.co.uk, film został jednak tego dnia wyświetlony w niektórych kinach w Austrii.

"Dolina Wilków" oparta jest na telewizyjnym serialu, którego głównym bohaterem jest przypominający Jamesa Bonda Polat Alemdar, którego gra Necati Şaşmaz, aktor kultowy wśród Turków, także przebywających na emigracji. Serial jest ostro krytykowany za podsycanie nacjonalizmu i nienawiści rasowej. Jednak producent broni się przed zarzutami: Nasza wina polega na staniu w obronie niewinnych ludzi, a nie byciu zwolennikami syjonistyczno-faszystowskiej polityki.

W zwiastunie filmu Alemdar zapytany, co robi w Izraelu, odpowiada, że jest przecież w Palestynie. Później, gdy pewien Izraelczyk grozi mu: Wiesz, że nie wydostaniesz się z naszej ziemi obiecanej, odpowiada: Nie wiem, która część tych ziem została wam obiecana, ale ja obiecuję ci sześć stóp w głąb.

Jarosław Klebaniuk

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.