Niemcy: Projekcje filmu o Flotylli zostały opóźnione

[2011-01-28 18:54:54]

Producenci tureckiego filmu akcji przedstawiającego atak izraelskich komandosów na Flotyllę Wolności chcieli, aby film miał inauguracyjne pokazy w Międzynarodowym Dniu Pamięci Holokaustu. Jednak "The Valley of the Wolwes: Palestine" ("Dolina Wilków: Palestyna") nie została dopuszczona do dystrybucji przez niemiecką agencję ratingową Freiwillige Selbstkontrolle der Filmwirtschaft do wyświetlania 27 stycznia, która swoją decyzję wytłumaczyła zbyt późnym dostarczeniem filmu do oceny. Istambulski producent Pana Film określił decyzję agencji jako pogwałcenie "prawa, demokracji i wolności myśli". Według nieoficjalnych doniesień przytoczonych przez guardian.co.uk, film został jednak tego dnia wyświetlony w niektórych kinach w Austrii.

"Dolina Wilków" oparta jest na telewizyjnym serialu, którego głównym bohaterem jest przypominający Jamesa Bonda Polat Alemdar, którego gra Necati Şaşmaz, aktor kultowy wśród Turków, także przebywających na emigracji. Serial jest ostro krytykowany za podsycanie nacjonalizmu i nienawiści rasowej. Jednak producent broni się przed zarzutami: Nasza wina polega na staniu w obronie niewinnych ludzi, a nie byciu zwolennikami syjonistyczno-faszystowskiej polityki.

W zwiastunie filmu Alemdar zapytany, co robi w Izraelu, odpowiada, że jest przecież w Palestynie. Później, gdy pewien Izraelczyk grozi mu: Wiesz, że nie wydostaniesz się z naszej ziemi obiecanej, odpowiada: Nie wiem, która część tych ziem została wam obiecana, ale ja obiecuję ci sześć stóp w głąb.

Jarosław Klebaniuk

Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.