Niemcy: Projekcje filmu o Flotylli zostały opóźnione

[2011-01-28 18:54:54]

Producenci tureckiego filmu akcji przedstawiającego atak izraelskich komandosów na Flotyllę Wolności chcieli, aby film miał inauguracyjne pokazy w Międzynarodowym Dniu Pamięci Holokaustu. Jednak "The Valley of the Wolwes: Palestine" ("Dolina Wilków: Palestyna") nie została dopuszczona do dystrybucji przez niemiecką agencję ratingową Freiwillige Selbstkontrolle der Filmwirtschaft do wyświetlania 27 stycznia, która swoją decyzję wytłumaczyła zbyt późnym dostarczeniem filmu do oceny. Istambulski producent Pana Film określił decyzję agencji jako pogwałcenie "prawa, demokracji i wolności myśli". Według nieoficjalnych doniesień przytoczonych przez guardian.co.uk, film został jednak tego dnia wyświetlony w niektórych kinach w Austrii.

"Dolina Wilków" oparta jest na telewizyjnym serialu, którego głównym bohaterem jest przypominający Jamesa Bonda Polat Alemdar, którego gra Necati Şaşmaz, aktor kultowy wśród Turków, także przebywających na emigracji. Serial jest ostro krytykowany za podsycanie nacjonalizmu i nienawiści rasowej. Jednak producent broni się przed zarzutami: Nasza wina polega na staniu w obronie niewinnych ludzi, a nie byciu zwolennikami syjonistyczno-faszystowskiej polityki.

W zwiastunie filmu Alemdar zapytany, co robi w Izraelu, odpowiada, że jest przecież w Palestynie. Później, gdy pewien Izraelczyk grozi mu: Wiesz, że nie wydostaniesz się z naszej ziemi obiecanej, odpowiada: Nie wiem, która część tych ziem została wam obiecana, ale ja obiecuję ci sześć stóp w głąb.

Jarosław Klebaniuk

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.