Sudan: Antyrządowe protesty studentów

[2011-01-31 09:28:43]

30 stycznia sudańska policja pobiła i aresztowała studentów którzy wzięli udział w antyrządowym proteście w stolicy kraju, Chartumie, zainspirowani ludowym powstaniem w sąsiednim Egipcie. Uzbrojeni członkowie sił porządkowych otoczyli wejścia do czterech uniwersytetów, bijąc demonstrantów, protestujących przeciwko sytuacji ekonomicznej, pałkami i strzelając w ich kierunku gazem łzawiącym.

Manifestanci skandowali "Jesteśmy gotowi umrzeć za Sudan" oraz "Rewolucja, rewolucja aż do zwycięstwa". Podobny protest, w którym udział wzięło około 500 osób, odbył się w stolicy prowincji Kordofan Północny, mieście el-Obeid. Tam również policja użyła gazu łzawiącego aby rozproszyć tłum. Organizatorami protestów były powstałe na Facebooku grupy "Młodzież dla Zmiany" i "Iskra".

Prodemokratyczna grupa Girifna poinformowała, że przed protestami zatrzymano 9 jej członków. Według partii opozycyjnych zatrzymano łącznie ponad 40 działaczy, zaś 5 zostało rannych. Wśród nich jest dwóch synów jednego z liderów Partii Ummy Mubaraka al-Fadila i córka redaktora naczelnego gazety "al-Wan" Husejna Khogali.

Prorządowe gazety ostrzegły przed protestami, twierdząc, że przyniosą one tylko chaos i zamieszki. Chcemy przekazać tym opozycyjnym dinozaurom żeby wspólnie z nami walczyli o ideały i cele mające poprawić życie obywateli kraju, jeśli naprawdę, jak twierdzą, zależy im na dobrobycie mieszkańców Sudanu - napisała w redakcyjnym komentarzu popierający prezydenta Omara al-Baszira dziennik "The Sudan Vision".

W 1985 roku protesty społeczne obaliły w Sudanie ówczesnego prezydenta kraju Dżafara Nimejri.

Szymon Martys

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1947 - Incydent 28 lutego: w Tajpej na Tajwanie żołnierze otworzyli ogień do tłumu demonstrantów domagających się demokratyzacji życia publicznego.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.