USA: Zmarł biograf Malcolma X

[2011-04-03 09:49:44]

1 kwietnia w Nowym Jorku w wieku 60 lat, w wyniku komplikacji po po zapaleniu płuc, zmarł Manning Marable (na zdjęciu), profesor spraw publicznych, historii i studiów afroamerykańskich na Uniwersytecie Columbia, autor 594-stronnicowej biografii znanego działacza na rzecz praw człowieka i radykalnego przywódcy ruchu afroamerykańskiego w Stanach Zjednoczonych Malcolma X pt. "Malcolm X: A Life of Reinvention".

Marable urodził się w Dayton w stanie Ohio. Uczył na Uniwersytecie Kolorado w Boulder i Stanowym Uniwersytecie Ohio. Potem rozpoczął pracę na Uniwersytecie Columbia, był także założycielem Programu Studiów Afrykańskich i Hiszpańskich na Uniwersytecie Colgate. Pełnił funkcję przewodniczącego Ruchu na rzecz Demokratycznego Społeczeństwa (Movement for a Democratic Society), aktywnie działał Hip-Hop Summit Action Network (HSAN), która promowała zaangażowanie hip-hopowych artystów w działania na rzecz zmian społecznych, był także członkiem New York Legislature's Amistad Commission, badającej historię handlu niewolnikami w stanie. W 2008 roku poparł on kandydaturę Baracka Obamy w walce o nominację Partii Demokratycznej w wyborach prezydenckich.

Jak informuje dziennik "The New York Times" książka o Malcolmie X, która ma się dopiero ukazać (planowana publikacja miała się odbyć 4 kwietnia), rozprawia się z najbardziej popularnymi sposobami jego portretowania. Marable odniósł się krytycznie zwłaszcza do książki "Autobiography of Malcolm X" autorstwa Alexa Haley`a, opisując ją jako fikcyjną. Powołując się na pamiętniki, prywatną korespondencję i raporty policyjne Marble sugeruje, że nowojorska policja (New York Police Department) i FBI miały informacje o planowanym zabójstwie Malcolma X, ale mu nie zapobiegły.

Szymon Martys

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.