USA: Zmarł biograf Malcolma X

[2011-04-03 09:49:44]

1 kwietnia w Nowym Jorku w wieku 60 lat, w wyniku komplikacji po po zapaleniu płuc, zmarł Manning Marable (na zdjęciu), profesor spraw publicznych, historii i studiów afroamerykańskich na Uniwersytecie Columbia, autor 594-stronnicowej biografii znanego działacza na rzecz praw człowieka i radykalnego przywódcy ruchu afroamerykańskiego w Stanach Zjednoczonych Malcolma X pt. "Malcolm X: A Life of Reinvention".

Marable urodził się w Dayton w stanie Ohio. Uczył na Uniwersytecie Kolorado w Boulder i Stanowym Uniwersytecie Ohio. Potem rozpoczął pracę na Uniwersytecie Columbia, był także założycielem Programu Studiów Afrykańskich i Hiszpańskich na Uniwersytecie Colgate. Pełnił funkcję przewodniczącego Ruchu na rzecz Demokratycznego Społeczeństwa (Movement for a Democratic Society), aktywnie działał Hip-Hop Summit Action Network (HSAN), która promowała zaangażowanie hip-hopowych artystów w działania na rzecz zmian społecznych, był także członkiem New York Legislature's Amistad Commission, badającej historię handlu niewolnikami w stanie. W 2008 roku poparł on kandydaturę Baracka Obamy w walce o nominację Partii Demokratycznej w wyborach prezydenckich.

Jak informuje dziennik "The New York Times" książka o Malcolmie X, która ma się dopiero ukazać (planowana publikacja miała się odbyć 4 kwietnia), rozprawia się z najbardziej popularnymi sposobami jego portretowania. Marable odniósł się krytycznie zwłaszcza do książki "Autobiography of Malcolm X" autorstwa Alexa Haley`a, opisując ją jako fikcyjną. Powołując się na pamiętniki, prywatną korespondencję i raporty policyjne Marble sugeruje, że nowojorska policja (New York Police Department) i FBI miały informacje o planowanym zabójstwie Malcolma X, ale mu nie zapobiegły.

Szymon Martys

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.