USA: Zmarł biograf Malcolma X

[2011-04-03 09:49:44]

1 kwietnia w Nowym Jorku w wieku 60 lat, w wyniku komplikacji po po zapaleniu płuc, zmarł Manning Marable (na zdjęciu), profesor spraw publicznych, historii i studiów afroamerykańskich na Uniwersytecie Columbia, autor 594-stronnicowej biografii znanego działacza na rzecz praw człowieka i radykalnego przywódcy ruchu afroamerykańskiego w Stanach Zjednoczonych Malcolma X pt. "Malcolm X: A Life of Reinvention".

Marable urodził się w Dayton w stanie Ohio. Uczył na Uniwersytecie Kolorado w Boulder i Stanowym Uniwersytecie Ohio. Potem rozpoczął pracę na Uniwersytecie Columbia, był także założycielem Programu Studiów Afrykańskich i Hiszpańskich na Uniwersytecie Colgate. Pełnił funkcję przewodniczącego Ruchu na rzecz Demokratycznego Społeczeństwa (Movement for a Democratic Society), aktywnie działał Hip-Hop Summit Action Network (HSAN), która promowała zaangażowanie hip-hopowych artystów w działania na rzecz zmian społecznych, był także członkiem New York Legislature's Amistad Commission, badającej historię handlu niewolnikami w stanie. W 2008 roku poparł on kandydaturę Baracka Obamy w walce o nominację Partii Demokratycznej w wyborach prezydenckich.

Jak informuje dziennik "The New York Times" książka o Malcolmie X, która ma się dopiero ukazać (planowana publikacja miała się odbyć 4 kwietnia), rozprawia się z najbardziej popularnymi sposobami jego portretowania. Marable odniósł się krytycznie zwłaszcza do książki "Autobiography of Malcolm X" autorstwa Alexa Haley`a, opisując ją jako fikcyjną. Powołując się na pamiętniki, prywatną korespondencję i raporty policyjne Marble sugeruje, że nowojorska policja (New York Police Department) i FBI miały informacje o planowanym zabójstwie Malcolma X, ale mu nie zapobiegły.

Szymon Martys

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.