Chile: Zmarł poeta Gonzalo Rojas

[2011-04-25 16:55:20]

25 kwietnia w Santiago de Chile w wieku 93 lat zmarł Gonzalo Rojas uważany za najwybitniejszego współczesnego poetę chilijskiego.

Debiutował w 1948 roku tomem "La miseria del hombre". Był wykładowcą literatury i filozofii na uczelniach w Chile, Wenezueli, Stanach Zjednoczonych i Niemczech. W 1992 roku otrzymał Krajową Nagrodę Literacką Chile oraz Nagrodę Królowej Zofii w dziedzinie Poezji Iberoamerykańskiej, a w 2004 roku - najbardziej prestiżowe wyróżnienie literatury hiszpańskojęzycznej - Nagrodę Cervantesa.

W 1973 roku, po zamachu stanu w Chile, został zmuszony do udania się na emigrację. Wyjechał do Rostocku w Niemieckiej Republice Demokratycznej, gdzie wykładał ma uniwersytecie. Wrócił do ojczystego kraju sześć lat później. Po roku jednak ponownie opuścił Chile. W latach 1980-94 mieszkał w USA.

Jego wiersze zostały przetłumaczone na jedenaście języków.

Jarosław Klebaniuk

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.