Chile: Zmarł poeta Gonzalo Rojas

[2011-04-25 16:55:20]

25 kwietnia w Santiago de Chile w wieku 93 lat zmarł Gonzalo Rojas uważany za najwybitniejszego współczesnego poetę chilijskiego.

Debiutował w 1948 roku tomem "La miseria del hombre". Był wykładowcą literatury i filozofii na uczelniach w Chile, Wenezueli, Stanach Zjednoczonych i Niemczech. W 1992 roku otrzymał Krajową Nagrodę Literacką Chile oraz Nagrodę Królowej Zofii w dziedzinie Poezji Iberoamerykańskiej, a w 2004 roku - najbardziej prestiżowe wyróżnienie literatury hiszpańskojęzycznej - Nagrodę Cervantesa.

W 1973 roku, po zamachu stanu w Chile, został zmuszony do udania się na emigrację. Wyjechał do Rostocku w Niemieckiej Republice Demokratycznej, gdzie wykładał ma uniwersytecie. Wrócił do ojczystego kraju sześć lat później. Po roku jednak ponownie opuścił Chile. W latach 1980-94 mieszkał w USA.

Jego wiersze zostały przetłumaczone na jedenaście języków.

Jarosław Klebaniuk

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.