Chile: Zmarł poeta Gonzalo Rojas

[2011-04-25 16:55:20]

25 kwietnia w Santiago de Chile w wieku 93 lat zmarł Gonzalo Rojas uważany za najwybitniejszego współczesnego poetę chilijskiego.

Debiutował w 1948 roku tomem "La miseria del hombre". Był wykładowcą literatury i filozofii na uczelniach w Chile, Wenezueli, Stanach Zjednoczonych i Niemczech. W 1992 roku otrzymał Krajową Nagrodę Literacką Chile oraz Nagrodę Królowej Zofii w dziedzinie Poezji Iberoamerykańskiej, a w 2004 roku - najbardziej prestiżowe wyróżnienie literatury hiszpańskojęzycznej - Nagrodę Cervantesa.

W 1973 roku, po zamachu stanu w Chile, został zmuszony do udania się na emigrację. Wyjechał do Rostocku w Niemieckiej Republice Demokratycznej, gdzie wykładał ma uniwersytecie. Wrócił do ojczystego kraju sześć lat później. Po roku jednak ponownie opuścił Chile. W latach 1980-94 mieszkał w USA.

Jego wiersze zostały przetłumaczone na jedenaście języków.

Jarosław Klebaniuk

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.