III Ogólnopolska Konferencja Pracownicza

[2004-11-07 20:29:45]

W dniach 6-7 listopada, w Łodzi, odbyła się III Ogólnopolska Konferencja Pracownicza. Organizatorami Konferencji był Zwiazek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza, Grupa na rzecz Partii Robotniczej oraz Czerwony Kolektyw-Lewicowa Alternatywa. Obecni byli przedstawiciele Związku Zawodowego Budowlani, Inicjatywy Pracowniczej z poznańskich zakładów Cegielskiego oraz łódzkiego Uniontexu, działacze Ogólnopolskiego Zwiazku Bezrobotnych oraz Wolnego Zwiazku Zawodowego "Sierpień 80".

Wśród zaproszonych gości znaleźli się członkowie organizacji pracowniczych z Hiszpanii, Niemiec, Szwecji, USA, Wielkiej Brytanii i Włoch.

Głównym tematem konferencji był sposób przygotowania skutecznych protestów pracowniczych. Zagraniczni goście przedstawili kampanie prowadzone przez ich organizacje. Lotta Holmberg ze szwedzkiego anarchosyndykalistycznego zwiazku zawodowego SAC oraz hiszpańscy anarchosyndykaliści z CGT (Generalnej Konfederacji Pracy) mówili o sposobach prowadzenia kampanii wśród emigrantów. Uczestnicy konferencji zadecydowali że konieczne jest rozpoczęcie wspólnych działań, majacych na celu poprawę sytuacji Polaków wyjeżdżających do pracy do krajów Unii Europejskiej. Przy wsparciu zachodnioeuropejskich związków zawodowych ma zostac przygotowana skierowana do potencjalnych emigrantów kampania informacyjna na temat ich praw.

Swoje dowiadczenia przedstawili zwiazkowcy z różnych zakładów, w których niedawno odbywały się protesty. Barbara Radziewicz z Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych przedstawiła sytuację bezrobotnych w Polsce. Mówiła też o próbach włączania ich do diałania w różnych organizacjach i przezwyciężania bierności. Mówcy podkreslali, ze konieczne jest przełamanie neoliberalnej propagandy, starającej się stworzyć konflikt między pracującymi i bezrobotnymi, mówiąc tym drugim że nie mają pracy tylko dlatego że pracownicy nie godzą się na liberalizację prawa pracy.

Część konferencji poświęcono sposobom współpracy protestujących ze społecznościami lokalnymi. Omawiano między innymi sytuację na Śląsku, gdzie do protestów górników dołączają się różne grupy społeczne. Rozbawienie wywołało stwierdzenie Dariusza Zalegi z redakcji miesięcznika "Nowy Robotnik", że obecnie na demonstracjach górniczych pojawiają się nawet radni PO, którzy kilka lat wcześniej krytykowali kopalnie jako przestarzałe molochy.

Ustalono, że kolejna Ogólnopolska Konferencja Pracownicza, odbędzie się w czerwcu przyszłego roku w Warszawie.

Piotr Ciszewski

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.