III Ogólnopolska Konferencja Pracownicza

[2004-11-07 20:29:45]

W dniach 6-7 listopada, w Łodzi, odbyła się III Ogólnopolska Konferencja Pracownicza. Organizatorami Konferencji był Zwiazek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza, Grupa na rzecz Partii Robotniczej oraz Czerwony Kolektyw-Lewicowa Alternatywa. Obecni byli przedstawiciele Związku Zawodowego Budowlani, Inicjatywy Pracowniczej z poznańskich zakładów Cegielskiego oraz łódzkiego Uniontexu, działacze Ogólnopolskiego Zwiazku Bezrobotnych oraz Wolnego Zwiazku Zawodowego "Sierpień 80".

Wśród zaproszonych gości znaleźli się członkowie organizacji pracowniczych z Hiszpanii, Niemiec, Szwecji, USA, Wielkiej Brytanii i Włoch.

Głównym tematem konferencji był sposób przygotowania skutecznych protestów pracowniczych. Zagraniczni goście przedstawili kampanie prowadzone przez ich organizacje. Lotta Holmberg ze szwedzkiego anarchosyndykalistycznego zwiazku zawodowego SAC oraz hiszpańscy anarchosyndykaliści z CGT (Generalnej Konfederacji Pracy) mówili o sposobach prowadzenia kampanii wśród emigrantów. Uczestnicy konferencji zadecydowali że konieczne jest rozpoczęcie wspólnych działań, majacych na celu poprawę sytuacji Polaków wyjeżdżających do pracy do krajów Unii Europejskiej. Przy wsparciu zachodnioeuropejskich związków zawodowych ma zostac przygotowana skierowana do potencjalnych emigrantów kampania informacyjna na temat ich praw.

Swoje dowiadczenia przedstawili zwiazkowcy z różnych zakładów, w których niedawno odbywały się protesty. Barbara Radziewicz z Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych przedstawiła sytuację bezrobotnych w Polsce. Mówiła też o próbach włączania ich do diałania w różnych organizacjach i przezwyciężania bierności. Mówcy podkreslali, ze konieczne jest przełamanie neoliberalnej propagandy, starającej się stworzyć konflikt między pracującymi i bezrobotnymi, mówiąc tym drugim że nie mają pracy tylko dlatego że pracownicy nie godzą się na liberalizację prawa pracy.

Część konferencji poświęcono sposobom współpracy protestujących ze społecznościami lokalnymi. Omawiano między innymi sytuację na Śląsku, gdzie do protestów górników dołączają się różne grupy społeczne. Rozbawienie wywołało stwierdzenie Dariusza Zalegi z redakcji miesięcznika "Nowy Robotnik", że obecnie na demonstracjach górniczych pojawiają się nawet radni PO, którzy kilka lat wcześniej krytykowali kopalnie jako przestarzałe molochy.

Ustalono, że kolejna Ogólnopolska Konferencja Pracownicza, odbędzie się w czerwcu przyszłego roku w Warszawie.

Piotr Ciszewski

30 maja:

1434 - Klęska taborytów w bitwie pod Lipanami. Taboryci żądali zniesienia prywatnej własności, wprowadzenia wspólnoty majątkowej i równości wszystkich wobec prawa.

1814 - Urodził się Michaił Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1915 - W Warszawie urodziła się Maria Jaszczukowa (panieńskie nazwisko Guzicka), działaczka społeczna, posłanka SD, w 1956 roku sprawozdawczyni ustawy o warunkach przerywania ciąży, liberalizującej prawo aborcyjne w Polsce.

1925 - W Chinach powstał Ruch 30 Maja, antyimperialistyczny ruch robotniczy i studencki w 1925 roku, domagający się praw pracowniczych oraz wolności obywatelskich

1926 - Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Parii Socjalistycznej, ujawnił w parlamencie fałszerstwa wyborcze partii faszystowskiej.

1968 - W reakcji na protesty studenckie zachodnioniemiecki Bundestag uchwalił ustawy wyjątkowe, ograniczające wolności obywatelskie i umożliwiające władzy skuteczniejszą walkę z demonstrantami.

2008 - Podczas konferencji w Dublinie 111 państw poparło zakaz używania bomb kasetowych. Polska wstrzymała się od głosu.