Argentyna: Zmarł pisarz Ernesto Sábato

[2011-04-30 21:31:05]

30 kwietnia, na dwa miesiące przed ukończeniem 100 lat zmarł w swym domu w mieście Santos Lugares wielki argentyński pisarz i myśliciel Ernesto Sábato, autor między innymi wydanych również w Polsce książek "Tunel" i "O bohaterach i grobach". Naukowiec, doktor fizyki, zwalczany za swe poglądy przez argentyńskie dyktatury wojskowe, został w 1946 roku pozbawiony profesury na Uniwersytecie w Buenos Aires po dojściu do władzy w Argentynie Juana Peróna. Od tamtego czasu poświęcił się głównie pisarstwu. W 1984 roku otrzymał za całokształt twórczości prestiżową hiszpańską Nagrodę Cervantesa, a w 1987 roku francuską Legię Honorową.

Na przełomie lat 70. i 80. XX wieku działał w ruchu opozycyjnym przeciwko czterem kolejnym dyktaturom wojskowym i stanął na czele komisji zajmującej się zbieraniem danych o "osobach zaginionych", jak określano ofiary dyktatury, których okoliczności śmierci nie zdołano ustalić.

Jarosław Klebaniuk

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.