USA: Izba Reprezentantów zganiła Obamę za operację libijską

[2011-06-04 07:46:53]

3 czerwca Izba Reprezentantów uchwaliła rezolucję, w której zganiono prezydenta Baracka Obamę za wysłanie sił USA do Libii bez zgody Kongresu. Biały Dom uznał tę niewiążącą rezolucję, przyjętą stosunkiem głosów 268-145, za "niepotrzebną i nieżyczliwą". Głosi ona, że prezydent nie przedstawił "ważnych powodów" uzasadniających udział sił USA w operacji libijskiej. Demokraci i Republikanie zarzucili też Obamie zignorowanie konstytucyjnego uprawnienia Kongresu do wypowiadania wojny. W rezolucji zawarte jest żądanie, by Obama w ciągu 14 dni przedstawił Kongresowi szczegółowe informacje dotyczące skali i kosztów operacji libijskiej.

Podstawą działań zbrojnych NATO w Libii jest rezolucja Rady Bezpieczeństwa ONZ, zezwalająca na użycie siły w celu obrony ludności cywilnej przed atakami wojsk Muammara Kaddafiego. Koalicja USA, Francji, W. Brytanii, Kanady i Włoch przystąpiła do operacji "Świt Odysei" 19 marca, zaś 31 marca NATO przejęło od USA dowództwo nad operacją libijską.

4 czerwca rano NATO po raz pierwszy użyło w Libii śmigłowców bojowych, atakując pojazdy i ekwipunek wojskowy oraz oddziały wierne Kaddafiemu. Jak podkreśla AFP, NATO w komunikacie nie podaje jednak, gdzie miały miejsce poranne ataki, ani jakie konkretnie cele zostały zaatakowane. Nie ma też jak dotąd informacji o rozmiarach zniszczeń, ofiarach i ewentualnych stratach atakujących.

Jarosław Klebaniuk

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.