SdPl: Filemonowicz wyrzucony z partii

[2011-06-12 20:37:03]

Przewodniczący Socjaldemokracji Polskiej Wojciech Filemonowicz został pozbawiony funkcji i usunięty z szeregów partii. Pierwszą decyzję podjął Konwent Krajowy SdPl, który nie udzielił przewodniczącemu wotum zaufania. O wyrzuceniu z partii zadecydował sąd partyjny.

Sąd rozpatrzył liczne wnioski z lat 2010-2011 o wyciągnięcie konsekwencji w związku z doprowadzeniem do utraty subwencji przez SdPl oraz rażącymi naruszeniami statutu i kodeksu etycznego, w tym m.in.: długotrwałym niezwoływaniem statutowych organów partyjnych, wysuwaniem fałszywych oskarżeń wobec członków partii, bezprawnym zawieszaniem członków zarządu oraz sądu partyjnego.

Konwent nie udzielił łącznie wotum zaufania 6 z 12 członków zarządu partii. Wotum nie otrzymał między innymi wiceprzewodniczący i rzecznik prasowy SdPl Arkadiusz Kasznia.

Pełniącym obowiązki przewodniczącego SdPl został były poseł Bogdan Lewandowski.

Filemonowicz utrzymuje, że posiedzenie Konwentu było nielegalne. Sześciu zawieszonych członków zarządu spotkało się w Krakowie, gdzie obradowało pod szyldem zarządu krajowego SdPl.

Konwent podjął także uchwałę w sprawie startu członków SdPl w wyborach parlamentarnych. Zawiera ona zgodę na start polityków tej partii z list Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz Platformy Obywatelskiej.

SdPl jest partią socjaldemokratyczną, grupującą członków i sympatyków o poglądach lewicowych i centrolewicowych. Wielu z nich ma znaczący dorobek polityczny, doświadczenie i kompetencje. Biorąc pod uwagę, że w zbliżających wyborach parlamentarnych SdPl - ze względów organizacyjnych i finansowych - nie wystawi własnych list w wyborach do Sejmu, Konwent wyraża zgodę, aby członkowie partii kandydowali z list innych ugrupowań politycznych, broniących i utrwalających prawa człowieka i obywatela, podobnie jak Socjaldemokracja Polska rozumiejących polską rację stanu i społeczną gospodarkę rynkową i sprzeciwiających się zmianom ustrojowym w duchu IV RP - czytamy w uchwale.

Konwent zdecydował, że kongres partii odbędzie się w ciągu dwóch miesięcy po wyborach parlamentarnych.

Bartosz Machalica

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.