SdPl: Filemonowicz wyrzucony z partii

[2011-06-12 20:37:03]

Przewodniczący Socjaldemokracji Polskiej Wojciech Filemonowicz został pozbawiony funkcji i usunięty z szeregów partii. Pierwszą decyzję podjął Konwent Krajowy SdPl, który nie udzielił przewodniczącemu wotum zaufania. O wyrzuceniu z partii zadecydował sąd partyjny.

Sąd rozpatrzył liczne wnioski z lat 2010-2011 o wyciągnięcie konsekwencji w związku z doprowadzeniem do utraty subwencji przez SdPl oraz rażącymi naruszeniami statutu i kodeksu etycznego, w tym m.in.: długotrwałym niezwoływaniem statutowych organów partyjnych, wysuwaniem fałszywych oskarżeń wobec członków partii, bezprawnym zawieszaniem członków zarządu oraz sądu partyjnego.

Konwent nie udzielił łącznie wotum zaufania 6 z 12 członków zarządu partii. Wotum nie otrzymał między innymi wiceprzewodniczący i rzecznik prasowy SdPl Arkadiusz Kasznia.

Pełniącym obowiązki przewodniczącego SdPl został były poseł Bogdan Lewandowski.

Filemonowicz utrzymuje, że posiedzenie Konwentu było nielegalne. Sześciu zawieszonych członków zarządu spotkało się w Krakowie, gdzie obradowało pod szyldem zarządu krajowego SdPl.

Konwent podjął także uchwałę w sprawie startu członków SdPl w wyborach parlamentarnych. Zawiera ona zgodę na start polityków tej partii z list Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz Platformy Obywatelskiej.

SdPl jest partią socjaldemokratyczną, grupującą członków i sympatyków o poglądach lewicowych i centrolewicowych. Wielu z nich ma znaczący dorobek polityczny, doświadczenie i kompetencje. Biorąc pod uwagę, że w zbliżających wyborach parlamentarnych SdPl - ze względów organizacyjnych i finansowych - nie wystawi własnych list w wyborach do Sejmu, Konwent wyraża zgodę, aby członkowie partii kandydowali z list innych ugrupowań politycznych, broniących i utrwalających prawa człowieka i obywatela, podobnie jak Socjaldemokracja Polska rozumiejących polską rację stanu i społeczną gospodarkę rynkową i sprzeciwiających się zmianom ustrojowym w duchu IV RP - czytamy w uchwale.

Konwent zdecydował, że kongres partii odbędzie się w ciągu dwóch miesięcy po wyborach parlamentarnych.

Bartosz Machalica

1 marca:

1864 - Car Aleksander II Romanow wydał dekret o uwłaszczeniu chłopów w Królestwie Polskim.

1921 - Powstała komunistyczna Mongolska Partia Ludowa.

1939 - Urodził się Tzvetan Todorov, francuski historyk idei i językoznawca pochodzenia bułgarskiego.

1943 - PPR ogłosiła deklarację programową pt. "O co walczymy?".

1946 - Znacjonalizowano Bank Anglii.

1971 - Anulowano decyzję o podwyżkach cen detalicznych mięsa, przetworów mięsnych oraz innych artykułów spożywczych z 12 grudnia 1970 roku, która doprowadziła do wybuchu wydarzeń grudniowych.

2000 - Tarja Halonen została pierwszą kobietą na stanowisku prezydenta Finlandii.

2005 - Na prezydenta Urugwaju zaprzysiężono centrolewicowego polityka Tabaré Vázqueza.

2010 - José Mujica został prezydentem Urugwaju.

2011 - W niewyjaśnionych okolicznościach zginęła Jolanta Brzeska, działaczka społeczna zaangażowana w obronę eksmitowanych lokatorów.

2015 - Tabaré Vázquez został po raz drugi prezydentem Urugwaju.