Izrael: Wizyta dwóch libijskich dyplomatów

[2011-07-11 15:15:35]

Izraelskie radio wojskowe poinformowało 11 lipca, że Ministerstwo Spraw Wewnętrznych wydało wizy dla dwóch libijskich dyplomatów związanych z oblężonym wieloletnim przywódcą Muammarem Kaddafim. Jak powiedział dla tej rozgłośni zasiadający w Knesecie Meir Szeetrit z partii Kadima, który odbył z nimi spotkanie, celem ich wizyty pozostawała zmiana wizerunku Libii.

Libijscy dyplomaci spotkali się również z zasiadającymi w Knesecie Cypi Liwni (Kadima) i Dannym Danonem (Likud) oraz innymi czołowymi przedstawicielami izraelskiego życia publicznego.

Minister spraw wewnętrznych Eli Jiszaj zaprzeczył jakoby osobiście zatwierdził im wizy, lecz inne źródła w ministerstwie twierdzą coś dokładnie odwrotnego. Ambasada Izraela w Paryżu, która bezpośrednio wydała wizy, odmówiła jakiegokolwiek komentarza.

Szeetrit powiedział dla radia wojskowego, że cele wizyty libijskich dyplomatów pozostawały biznesowe i nie miały wymiaru politycznego. Z kolei Danon stwierdził, że jego spotkanie z nimi pozostawało wyrazem poparcia dla arabskiej inicjatywy pokojowej i że nie widzi nic niewłaściwego w dialogu z przedstawicielami władz kaddafistowskich, dopóki nie prowadzi on do podejmowania wiążących decyzji.

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.