Świdnik: Pracownicy opowiedzieli się za strajkiem

[2011-09-17 09:13:33]

15 września w zakładach PZL-Świdnik odbyło się referendum, w którym wzięło udział ponad 1740 osób - 61 procent liczącej około 3 tysięcy załogi. 94 procent głosujących opowiedziało się za strajkiem. Pośród postulatów załogi głównym jest podniesienie pensji w 2011 roku o 15 procent. Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" 16 września rano przekazał wyniki referendum zarządowi spółki, której właścicielem jest włosko-brytyjski koncern AgustaWestland.

Przewodniczący "Sierpnia 80" w PZL-Świdnik Andrzej Borys powiedział, że decyzja w sprawie strajku zostanie podjęta w najbliższych dniach, lecz wynik referendum na pewno nie zostanie zignorowany przez związek. Jeśli nie dojdziemy do porozumienia w kwestiach płacowych, w przyszłym tygodniu podejmiemy stosowne decyzje związane ze strajkiem. Dojdzie do niego, jeśli się nie dogadamy - powiedział Borys.

Jarosław Klebaniuk

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.