Świdnik: Pracownicy opowiedzieli się za strajkiem

[2011-09-17 09:13:33]

15 września w zakładach PZL-Świdnik odbyło się referendum, w którym wzięło udział ponad 1740 osób - 61 procent liczącej około 3 tysięcy załogi. 94 procent głosujących opowiedziało się za strajkiem. Pośród postulatów załogi głównym jest podniesienie pensji w 2011 roku o 15 procent. Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" 16 września rano przekazał wyniki referendum zarządowi spółki, której właścicielem jest włosko-brytyjski koncern AgustaWestland.

Przewodniczący "Sierpnia 80" w PZL-Świdnik Andrzej Borys powiedział, że decyzja w sprawie strajku zostanie podjęta w najbliższych dniach, lecz wynik referendum na pewno nie zostanie zignorowany przez związek. Jeśli nie dojdziemy do porozumienia w kwestiach płacowych, w przyszłym tygodniu podejmiemy stosowne decyzje związane ze strajkiem. Dojdzie do niego, jeśli się nie dogadamy - powiedział Borys.

Jarosław Klebaniuk

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.