Świdnik: Pracownicy opowiedzieli się za strajkiem

[2011-09-17 09:13:33]

15 września w zakładach PZL-Świdnik odbyło się referendum, w którym wzięło udział ponad 1740 osób - 61 procent liczącej około 3 tysięcy załogi. 94 procent głosujących opowiedziało się za strajkiem. Pośród postulatów załogi głównym jest podniesienie pensji w 2011 roku o 15 procent. Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" 16 września rano przekazał wyniki referendum zarządowi spółki, której właścicielem jest włosko-brytyjski koncern AgustaWestland.

Przewodniczący "Sierpnia 80" w PZL-Świdnik Andrzej Borys powiedział, że decyzja w sprawie strajku zostanie podjęta w najbliższych dniach, lecz wynik referendum na pewno nie zostanie zignorowany przez związek. Jeśli nie dojdziemy do porozumienia w kwestiach płacowych, w przyszłym tygodniu podejmiemy stosowne decyzje związane ze strajkiem. Dojdzie do niego, jeśli się nie dogadamy - powiedział Borys.

Jarosław Klebaniuk

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.