Członek SLD: Dmowski jest mi bliski

[2004-12-17 17:33:37]

Należący do SLD prezydent Leszna Tomasz Malepszy objął patronat nad konkursem wiedzy o Romanie Dmowskim, organizowanym w leszczyńskich liceach przez Młodzież Wszechpolską.

Co więcej SLD-owski prezydent w rozmowie z dziennikarze „Gazety Poznańskiej” wyznał, iż myśl Romana Dmowskiego jest mu „bliska”. Prezydent Leszna stwierdził również, iż jego zdaniem gdyby Polacy działali zgodnie z myślą Dmowskiego „zaszliby dalej”.

Marcin Rostowski, pochodzący z Leszna lider wielkopolskiej Młodzieży Wszechpolskiej nie ukrywa, iż konkurs wiedzy o Dmowskim to jeden ze sposóbów na pozyskanie nowych członków młodzieżówki LPR.
Od kilku dni mam nieodparte wrażenie, iż polska rzeczywistość polityczna zaczyna przekraczać kolejne granice absurdu.
Najpierw jakaś pani należąca podobno do Unii Pracy twierdzi, iż „nie chce mieć nic wspólnego z antyklerykałami”, czym jednocześnie potwierdza iż de facto ma ona niewiele wspólnego z lewicą, gdyż walka o rozdział Kościoła od państwa jest jedną z wartości zaliczanych do podstawowego kanonu lewicowości.
Następnie jacyś dwaj panowie senatorowie, którzy również podobno dostali się do owej izby z list lewicowych, lekką ręką dają Kościołowi 20 milionów złotych na budowę Świątyni Opatrzności Bożej, pomimo iż Kościół twierdzi, iż nigdy o taką pomoc nie prosił.
Wszystkich jednak przebija kolejny pan należący do SLD, który twierdzi iż idee Romana Dmowskiego są mu „bliskie”.
Przecież to brzmi jak jeden wielki żart. Nie jest to jednak żart, lecz smutna i absurdalna polska rzeczywistość, która jak każdy absurd musi mieć swoje przyczyny. Niestety forma komentarza uniemożliwia głębszą analizę, można jednak pokusić się o wniosek. A wniosek ten brzmi tak, iż większość polskiej lewicy parlamentarnej nie za bardzo wie czym lewicowość różni się od idei Romana Dmowskiego.

Bartosz Machalica

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1931 - Powstała Komunistyczna Partia Wenezueli (PCV).

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1938 - Wojna domowa w Hiszpanii: rozpoczęła się bitwa koło przylądka Palos.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.