Świdnik: WZZ "Sierpień 80" zapowiada strajk w PZL

[2011-09-27 19:27:46]

Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" w PZL-Świdnik S.A. poinformował, że zamierza przeprowadzić akcję strajkową. Ma ona się odbyć po wyborach parlamentarnych 9 października. Na zwołanej przed bramą zakładu konferencji prasowej przewodniczący związku w PZL Andrzej Borys poinformował, że dyrektor Ewa Kamińska stwierdziła, że właściciel firmy - włosko-brytyjskie konsorcjum AgustaWestland - nie życzy sobie aby będący w sporze zbiorowym "Sierpień 80" uczestniczył w negocjacjach płacowych.

Zarabiamy od 75 do 90 proc. średniej krajowej. Wcześniej było to akceptowalne, bo zakład miał problemy, ale odkąd jesteśmy częścią zagranicznej firmy, nasze płace powinny być wyższe. Strajk ma się odbyć po wyborach, jeszcze w październiku. Początek zaplanowano pomiędzy 17 a 28 października. Na razie konsultujemy się z Komisją Krajową związku w Katowicach. Zastanawiamy się, jaką formę strajku przyjąć. Z pewnością nie przewidujemy jednak strajku ostrzegawczego - powiedział Andrzej Borys.

15 września w zakładach PZL-Świdnik odbyło się referendum, w którym wzięło udział ponad 1740 osób - 61 procent liczącej około 3 tysięcy załogi. 94 procent głosujących opowiedziało się za strajkiem. Pośród postulatów załogi głównym jest podniesienie pensji w 2011 roku o 15 procent.

Materiał z konferencji prasowej.

Szymon Martys

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.