Unia Lewicy udziela poparcia wybranym kandydatom z list SLD i PO

[2011-09-28 22:46:56]

Nie biorąca udziału w tegorocznych wyborach parlamentarnych Unia Lewicy przedstawiła nazwiska kandydatów, którym udziela swojego poparcia. Są to kandydaci z list SLD (Tadeusz Iwiński, Ryszard Kalisz, Maria Szyszkowska) i PO (Bartosz Arłukowicz, Grażyna Ciemniak, Arkadiusz Kasznia, Józef Pinior, Grzegorz Pisalski, Dariusz Rosati, Elżbieta Wasiak), a także niezależni Marek Borowski, Andrzej Celiński, Włodzimierz Cimoszewicz, Kazimierz Kutz i Izabella Sierakowska.

UL pisze w swoim oświadczeniu, że widzi szansę na realizację swoich postulatów poprzez poparcie tych kandydatów, którzy są jej bliscy ideowo. Tegoroczne wybory mają szczególne znaczenie dla przyszłości Polski. Przyszły rząd stanie przed koniecznością uzdrowienia finansów Państwa w bardzo trudnych warunkach, jakie pojawiły się w Unii Europejskiej. Niespotykany dotąd kryzys wciągający kolejne kraje zagraża nie tylko Polsce, ale także całej idei Unii Europejskiej. Dobry rząd potrzebuje silnego i fachowego wsparcia w parlamentarzystach, którzy będą tworzyć podstawy ustawodawcze nowych reform - czytamy.

Partia uważa, że trzeba wybrać ludzi, którzy swoją dotychczasową pracą pokazali, że są kompetentni i uczciwi, a jednocześnie podzielają wizję nowoczesnej Polski wpisanej w organizm Unii Europejskiej. Zwraca także uwagę, aby wybrani kandydaci oprócz fachowości i doświadczenia posiadali również rzadko dziś spotykaną wrażliwość społeczną, niezbędną przy tworzeniu prawa.

Damian Chodorek

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.