Amnesty International wzywa do aresztowania G.W. Busha

[2011-12-03 16:12:28]

Broniąca praw człowieka Amnesty International (AI) wezwała rządy państw afrykańskich, w których wizyty złoży w grudniu George W. Bush do jego aresztowania, przypominając, że za swojej prezydentury poparł on masowe stosowanie tortur podczas przesłuchań więźniów, w tym między innymi podtapiania. Obecna podróż Busha do Afryki ma na celu zwiększenie świadomości zdrowotnej, dotyczącej raka piersi, raka szyjki macicy, a także HIV/AIDS.

Wysoki rangą doradca prawny AI Matt Pollard powiedział: Prawo międzynarodowe wymaga, żeby nie było bezpiecznego miejsca dla tych, którzy są odpowiedzialni za tortury; Etiopia, Tanzania i Zabia muszą skorzystać z tej możliwości, aby wypełnić swoje zobowiązania i zakończyć bezkarność George’a W. Busha, z której dotąd korzysta.

Jak podaje portal presstv.ir, w listopadzie Trybunał Zbrodni Wojennych w Kuala Lumpur uznał Busha oraz byłego premiera Wielkiej Brytanii Tony’ego Blaira za winnych popełnienia zbrodni przeciwko ludzkości podczas wojny w Iraku.

W mijającym roku Bush odwołał wyjazd do Szwajcarii, obawiając się, że, podobnie jak Roman Polański, zostanie w tym kraju aresztowany. O ile jednak w przypadku reżysera sprawa będąca przedmiotem jego inkryminacji była bardzo odległa w czasie, o tyle Bush przestępstwa popełniał za swojej podwójnej prezydentury w latach 2001-2008.

Większość rządów bardzo sceptycznie podchodzi jednak do wezwań AI, by w przypadku eks-prezydenta najpotężniejszego mocarstwa konsekwentnie zastosować prawo międzynarodowe. Kanadyjski minister ds. imigracji Jason Kenney oskarżył nawet organizację o "bankructwo moralne", "zwyrodnienie" i "upolitycznienie".

Podtapianie (waterboarding), którego Bush był zwolennikiem, polega na wlewaniu unieruchomionej osobie wody przez lejek włożony do ust (na zdjęciu), a w innej wersji – polewaniu wodą twarzy więźnia pokrytej szmatą. Głowa torturowanego znajduje się poniżej poziomu stóp, dzięki czemu woda nie spływa do płuc i nie powoduje zgonu. Osoba taka odnosi jednak wrażenie, że tonie lub dusi się. To traumatyczne przeżycie w wielu przypadkach powoduje długotrwałe następstwa psychiczne, np. paniczny lęk przed prysznicem.

Jarosław Klebaniuk

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.