Amnesty International wzywa do aresztowania G.W. Busha

[2011-12-03 16:12:28]

Broniąca praw człowieka Amnesty International (AI) wezwała rządy państw afrykańskich, w których wizyty złoży w grudniu George W. Bush do jego aresztowania, przypominając, że za swojej prezydentury poparł on masowe stosowanie tortur podczas przesłuchań więźniów, w tym między innymi podtapiania. Obecna podróż Busha do Afryki ma na celu zwiększenie świadomości zdrowotnej, dotyczącej raka piersi, raka szyjki macicy, a także HIV/AIDS.

Wysoki rangą doradca prawny AI Matt Pollard powiedział: Prawo międzynarodowe wymaga, żeby nie było bezpiecznego miejsca dla tych, którzy są odpowiedzialni za tortury; Etiopia, Tanzania i Zabia muszą skorzystać z tej możliwości, aby wypełnić swoje zobowiązania i zakończyć bezkarność George’a W. Busha, z której dotąd korzysta.

Jak podaje portal presstv.ir, w listopadzie Trybunał Zbrodni Wojennych w Kuala Lumpur uznał Busha oraz byłego premiera Wielkiej Brytanii Tony’ego Blaira za winnych popełnienia zbrodni przeciwko ludzkości podczas wojny w Iraku.

W mijającym roku Bush odwołał wyjazd do Szwajcarii, obawiając się, że, podobnie jak Roman Polański, zostanie w tym kraju aresztowany. O ile jednak w przypadku reżysera sprawa będąca przedmiotem jego inkryminacji była bardzo odległa w czasie, o tyle Bush przestępstwa popełniał za swojej podwójnej prezydentury w latach 2001-2008.

Większość rządów bardzo sceptycznie podchodzi jednak do wezwań AI, by w przypadku eks-prezydenta najpotężniejszego mocarstwa konsekwentnie zastosować prawo międzynarodowe. Kanadyjski minister ds. imigracji Jason Kenney oskarżył nawet organizację o "bankructwo moralne", "zwyrodnienie" i "upolitycznienie".

Podtapianie (waterboarding), którego Bush był zwolennikiem, polega na wlewaniu unieruchomionej osobie wody przez lejek włożony do ust (na zdjęciu), a w innej wersji – polewaniu wodą twarzy więźnia pokrytej szmatą. Głowa torturowanego znajduje się poniżej poziomu stóp, dzięki czemu woda nie spływa do płuc i nie powoduje zgonu. Osoba taka odnosi jednak wrażenie, że tonie lub dusi się. To traumatyczne przeżycie w wielu przypadkach powoduje długotrwałe następstwa psychiczne, np. paniczny lęk przed prysznicem.

Jarosław Klebaniuk

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2020 - Trybunał Konstytucyjny orzekł, że możliwość aborcji z powodu ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu jest niezgodna z Konstytucją RP, co wywołało protesty osób niezgadzających się z tym wyrokiem.