Grecja: Kolczaste zapory przeciw imigrantom

[2012-02-08 02:08:38]

Rząd Grecji postanowił powstrzymać napływ nielegalnych imigrantów. W marcu ruszą prace przy budowie 10-kilometrowego ogrodzenia na granicy z Turcją, które ma przeciąć jedną z dróg tego napływu. Będzie to podwójna zapora, którą do wysokości 4 m będą wieńczyć zwoje kolczastego drutu. Zostaną także zainstalowane noktowizyjne kamery. Christos Papoutsis (na zdjęciu), minister obrony cywilnej, poinformował, że prace mają zakończyć się we wrześniu, a ich koszt wyniesie 3 mln euro.

W poniedziałek (6 lutego), Papoutsis dokonał inspekcji odcinka wyznaczonego do budowy ogrodzenia. W przygranicznej miejscowości Nea Vyssa demonstrowali przeciwnicy takiego rozwiązywania problemu nielegalnych imigrantów. Według nich wznoszenie tego rodzaju "murów" urąga humanitarnym standardom.

Tomasz Kłusek

Fot. Wikimedia Commons

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.