Nietypowa wycieczka po Poznaniu

[2012-02-28 09:12:59]

W sobotę 25 lutego w Poznaniu odbyła się pod hasłem „Drugie Oblicze Poznania” wycieczka po mieście, zorganizowana przez Grupę Inicjatywną Drugie Oblicze Poznania, w której skład wchodzą między innymi członkowie Wielkopolskiego Stowarzyszenia Lokatorów, Federacji Anarchistycznej oraz Kolektywu Rozbrat.

Około 90 osób miało okazje zwiedzić miejsca które władze Poznania chcą przed Euro 2012 ukryć, ponieważ są związane z bieda i wykluczeniem społecznym. Na trasie wycieczki znalazła się kamienica przy ul. Piaskowej, której lokatorzy są zastraszani przez nowych, prywatnych właścicieli, miejsca w których miały powstać osiedla kontenerów socjalnych, a także hotel robotniczy będący miejscem zsyłki dla eksmitowanych.

Na miejscu planowanego osiedla kontenerowego odbył się happening z uroczystym przecięciem wstęgi i bełkotliwym przemówieniem opartym na wypowiedziach prezydenta Poznania Ryszarda Grobelnego.

Pod hotelem robotniczym wystawiono drogowskaz kierujący do ośrodka dla bezdomnych, ponieważ tam będą trafiać eksmitowani gdy skończy się okres, na który miasto opłaciło im pokoje w hotelu.

Prezentowano również okolice w których dominują zniszczone rudery oraz skupy złomu. Jak stwierdzili organizatorzy wycieczki to właśnie drugie oblicze Poznania jest obliczem prawdziwym.

W związku z tym, że chętnych do wzięcia udziału w wycieczce było więcej niż mogło zmieścić się w autobusie, organizatorzy zapowiadają kolejne tego typu akcje.

(fot. rozbrat.org)

Piotr Ciszewski