Gibała przechodzi z PO do Ruchu Palikota

[2012-03-08 11:54:09]

Łukasz Gibała (na zdjęciu), krakowski poseł PO, odchodzi z tego ugrupowania do Ruchu Palikota. Jest pierwszym parlamentarzystą, który opuścił klub i struktury Platformy w obecnej kadencji. Swoją decyzję ogłosił dzisiaj przed południem, na wspólnej konferencji prasowej z Januszem Palikotem, oraz rzecznikiem Ruchu, Andrzejem Rozenkiem.

Zdaniem Palikota wydarzenie to ma niezwykle istotny, symboliczny sens. Gibała jest pierwszym politykiem, który opuścił partię Donalda Tuska w obecnej kadencji. Jest to wg niego wiele ważniejsze, aniżeli przejście do jego Ruchu Sławomira Kopycińskiego i innych członków SLD. Zdaniem lidera Ruchu, konsultacje z Gibałą prowadzone były od blisko miesiąca, ale obie strony nie były wcześniej zdecydowane na sformalizowanie współpracy. Palikot określił nowego kolegę partyjnego, jako człowieka wolnego rynku i idei równych szans, który odszedł z PO w imię idei.

Gibała przyznał, że decyzja o odejściu z Platformy była dla niego bardzo trudna. Uznał jednak, że rozdźwięk pomiędzy jego poglądami, a linią partii jest zbyt duży. W przeciwieństwie do współpracowników, głosował np. przeciw forsowanemu przez nich pomysłowi ograniczania dostępu do informacji publicznej oraz sprzeciwiał się podpisaniu umowy ACTA. Wg krakowskiego posła Platforma odchodzi od wartości obywatelskich i wolnorynkowych. To właśnie te dwa fundamenty stanowiły tymczasem jego zdaniem wartości członków PO. Były już działacz partii rządzącej miał nadzieję, że do tych poglądów PO powróci wraz z podsumowaniem 100 dni rządu Tuska. Rozczarował się jednak, wobec czego złożył dzisiaj rezygnację z członkostwa w PO i jej klubie parlamentarnym.

Gibała, jak twierdzi, od początku trzymał kciuki za działalność Ruchu Palikota. Do zapisania się do tego ugrupowania przyciągnęły go zwłaszcza pomysły deregulacji gospodarki, ważne dla niego jako przedsiębiorcy, postulaty świeckiego państwa oraz silnie akcentowany w Ruchu wątek wolnościowo-obywatelski.

Nowy parlamentarzysta partii Palikota ma 34 lata i jest doktorem filozofii. Obecna kadencja jest drugą z rzędu, w trakcie której zasiada w Sejmie. Od pewnego czasu był już skonfliktowany z liderem krakowskich struktur PO, Ireneuszem Rasiem. Mimo ubiegania się o mandat w ubiegłorocznych wyborach z odległego miejsca, udało mu się uzyskać reelekcję dzięki dużej liczbie głosów. Gibała znany jest z wyrazistych sympatii wolnorynkowych. Prywatnie jest też siostrzeńcem Jarosława Gowina.

Łukasz Drozda

Fot. materiały prasowe

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

6 maja:

1758 - W Arras urodził się Maksymilian Robespierre, jeden z przywódców Rewolucji Francuskiej.

1835 - W protestacji sekcji Grudziąż wobec chęci postawienia Centralizacji na czele Towarzystwa Demokratycznego Polskiego użyto wyrazu "socjalizm".

1862 - Zmarł Henry David Thoreau, amerykański pisarz, poeta i filozof transcendentalista.

1867 - W Glinojecku urodził się Bolesław Jędrzejowski, publicysta, współzałożyciel PPS.

1935 - W USA powołano Works Progress Administration - jeden z najważniejszym elementów polityki New Dealu.

1936 - CKW PPS odmówił zatwierdzenia nowo wybranych władz okręgowych PPS w Łodzi i Lwowie, pozostających pod wpływem lewicy partyjnej.

1947 - Urodziła się Martha Nussbaum, amerykańska filozofka i etyczka.

1999 - W Niemczech pierwsza para homoseksualna zawarła związek partnerski.

2012 - François Hollande (PS) wygrał wybory prezydenckie we Francji, pokonując w II turze urzędującego prezydenta N. Sarkozy’ego.