Frankfurt nad Odrą: Blokada marszu neonazistów

[2012-03-27 11:33:02]

24 marca niemieckie środowiska neonazistowskie na czele z najbardziej znaną NPD (Narodowo-Demokratyczna Partią Niemiec) postanowiły przeprowadzić prowokacyjny marsz pod hasłami wyjścia z EU i zamknięcia granic dla obcokrajowców w tym głównie dla Polaków we Frankfurcie nad Odrą blisko granicy i Słubic.

W odpowiedzi antyfaszyści stworzyli szeroką koalicję złożoną z szeregu organizacji społecznych, związków zawodowych, lewicowych partii politycznych, organizacji religijnych i kombatanckich pod nazwa Kein Ort fur nazis in Frankfurt! (Frankfurt nie jest miejscem dla nazistów!)

Do sojuszu dołączyły też polskie organizacje w tym OZZ Inicjatywa Pracownicza. Na drodze marszu nazistów przygotowano kilka blokad, które miały uniemożliwić im przejście prze miasto, Niemieckie władze zmobilizowały bardzo duże siły policyjne około 1000 funkcjonariuszy i kilkadziesiąt radiowozów.

Zbiórka neofaszystów została wyznaczona przed dworcem kolejowym. Przeciwnicy marszu zorganizowali tam dwie blokady, które miały uniemożliwić neofaszystom wejście do centrum miasta. Po kilu godzinach skrajnej prawicy z dużą pomocą policji udało się dojść bocznymi drogami do rejonu stadionu miejskiego. Cały czas demonstracja była jednak blokowana. Doszło do starć antyfaszystów z policją,która próbowała odizolować obie grupy.

Podczas kolejnej próby przebicia się przez kordon policji kilka osób, w tym dwie dziewczyny z Polski, zostało poturbowanych. Policja użyła gazu pieprzowego

Do godziny 15 neonazistom nie udało się im ruszyć z miejsca. Nie doszli do centrum miasta i do mostu granicznego.

Około w godziny 16 pod silną ochrona policji w pośpiechu grupki faszystów, których mimo ogólnokrajowej mobilizacji pojawiło się zaledwie 180 wobec prawie tysiąca blokujących antyfaszystów, opuszczały w pośpiechu pociągami Frankfurt nad Odrą.

Niemieckich antyfaszystów wspierali w działaniu Polacy oprócz członków i sympatyków OZZ IP z Kostrzyna nad Odra, Poznania i Leszna. W akcji wzięła również udział grupa antyfaszystów z Wielkopolski oraz sporo polskich studentów z Uniwersytetu Viadrina.

Udział w organizacji blokad miały niemieckie związki zawodowe DGB oraz IG Metall, a także lewicowo – anarchistycznego frankfurckiego stowarzyszenia Utopia , które zaopiekowało się biorącymi udział w blokadzie Polakami.

Piotr Ciszewski

Jacek Rosołowski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.