Frankfurt nad Odrą: Blokada marszu neonazistów

[2012-03-27 11:33:02]

24 marca niemieckie środowiska neonazistowskie na czele z najbardziej znaną NPD (Narodowo-Demokratyczna Partią Niemiec) postanowiły przeprowadzić prowokacyjny marsz pod hasłami wyjścia z EU i zamknięcia granic dla obcokrajowców w tym głównie dla Polaków we Frankfurcie nad Odrą blisko granicy i Słubic.

W odpowiedzi antyfaszyści stworzyli szeroką koalicję złożoną z szeregu organizacji społecznych, związków zawodowych, lewicowych partii politycznych, organizacji religijnych i kombatanckich pod nazwa Kein Ort fur nazis in Frankfurt! (Frankfurt nie jest miejscem dla nazistów!)

Do sojuszu dołączyły też polskie organizacje w tym OZZ Inicjatywa Pracownicza. Na drodze marszu nazistów przygotowano kilka blokad, które miały uniemożliwić im przejście prze miasto, Niemieckie władze zmobilizowały bardzo duże siły policyjne około 1000 funkcjonariuszy i kilkadziesiąt radiowozów.

Zbiórka neofaszystów została wyznaczona przed dworcem kolejowym. Przeciwnicy marszu zorganizowali tam dwie blokady, które miały uniemożliwić neofaszystom wejście do centrum miasta. Po kilu godzinach skrajnej prawicy z dużą pomocą policji udało się dojść bocznymi drogami do rejonu stadionu miejskiego. Cały czas demonstracja była jednak blokowana. Doszło do starć antyfaszystów z policją,która próbowała odizolować obie grupy.

Podczas kolejnej próby przebicia się przez kordon policji kilka osób, w tym dwie dziewczyny z Polski, zostało poturbowanych. Policja użyła gazu pieprzowego

Do godziny 15 neonazistom nie udało się im ruszyć z miejsca. Nie doszli do centrum miasta i do mostu granicznego.

Około w godziny 16 pod silną ochrona policji w pośpiechu grupki faszystów, których mimo ogólnokrajowej mobilizacji pojawiło się zaledwie 180 wobec prawie tysiąca blokujących antyfaszystów, opuszczały w pośpiechu pociągami Frankfurt nad Odrą.

Niemieckich antyfaszystów wspierali w działaniu Polacy oprócz członków i sympatyków OZZ IP z Kostrzyna nad Odra, Poznania i Leszna. W akcji wzięła również udział grupa antyfaszystów z Wielkopolski oraz sporo polskich studentów z Uniwersytetu Viadrina.

Udział w organizacji blokad miały niemieckie związki zawodowe DGB oraz IG Metall, a także lewicowo – anarchistycznego frankfurckiego stowarzyszenia Utopia , które zaopiekowało się biorącymi udział w blokadzie Polakami.

Piotr Ciszewski

Jacek Rosołowski

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.