Frankfurt nad Odrą: Blokada marszu neonazistów

[2012-03-27 11:33:02]

24 marca niemieckie środowiska neonazistowskie na czele z najbardziej znaną NPD (Narodowo-Demokratyczna Partią Niemiec) postanowiły przeprowadzić prowokacyjny marsz pod hasłami wyjścia z EU i zamknięcia granic dla obcokrajowców w tym głównie dla Polaków we Frankfurcie nad Odrą blisko granicy i Słubic.

W odpowiedzi antyfaszyści stworzyli szeroką koalicję złożoną z szeregu organizacji społecznych, związków zawodowych, lewicowych partii politycznych, organizacji religijnych i kombatanckich pod nazwa Kein Ort fur nazis in Frankfurt! (Frankfurt nie jest miejscem dla nazistów!)

Do sojuszu dołączyły też polskie organizacje w tym OZZ Inicjatywa Pracownicza. Na drodze marszu nazistów przygotowano kilka blokad, które miały uniemożliwić im przejście prze miasto, Niemieckie władze zmobilizowały bardzo duże siły policyjne około 1000 funkcjonariuszy i kilkadziesiąt radiowozów.

Zbiórka neofaszystów została wyznaczona przed dworcem kolejowym. Przeciwnicy marszu zorganizowali tam dwie blokady, które miały uniemożliwić neofaszystom wejście do centrum miasta. Po kilu godzinach skrajnej prawicy z dużą pomocą policji udało się dojść bocznymi drogami do rejonu stadionu miejskiego. Cały czas demonstracja była jednak blokowana. Doszło do starć antyfaszystów z policją,która próbowała odizolować obie grupy.

Podczas kolejnej próby przebicia się przez kordon policji kilka osób, w tym dwie dziewczyny z Polski, zostało poturbowanych. Policja użyła gazu pieprzowego

Do godziny 15 neonazistom nie udało się im ruszyć z miejsca. Nie doszli do centrum miasta i do mostu granicznego.

Około w godziny 16 pod silną ochrona policji w pośpiechu grupki faszystów, których mimo ogólnokrajowej mobilizacji pojawiło się zaledwie 180 wobec prawie tysiąca blokujących antyfaszystów, opuszczały w pośpiechu pociągami Frankfurt nad Odrą.

Niemieckich antyfaszystów wspierali w działaniu Polacy oprócz członków i sympatyków OZZ IP z Kostrzyna nad Odra, Poznania i Leszna. W akcji wzięła również udział grupa antyfaszystów z Wielkopolski oraz sporo polskich studentów z Uniwersytetu Viadrina.

Udział w organizacji blokad miały niemieckie związki zawodowe DGB oraz IG Metall, a także lewicowo – anarchistycznego frankfurckiego stowarzyszenia Utopia , które zaopiekowało się biorącymi udział w blokadzie Polakami.

Piotr Ciszewski

Jacek Rosołowski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).