Donald Tusk politykiem roku

[2012-04-14 21:28:17]

Premier Donald Tusk otrzymał Wiktora 2011 – nagrodę dla polskich wybitnych osobowości medialnych. Akademia Wiktorów nagrodziła szefa rządu w kategorii polityk roku 2011. Poza nim nominowani byli także: prezydent Bronisław Komorowski, marszałek Sejmu Ewa Kopacz, posłowie Janusz Palikot i Ryszard Kalisz.

W innych kategoriach Wiktory otrzymali między innymi: Justyna Pochanke (komentator lub publicysta), Krzysztof Ziemiec (prezenter telewizyjny), Grażyna Torbicka (osobowość telewizyjna), Danuta Wałęsa (odkrycie telewizyjne roku). Superwiktory otrzymali ks. Adam Boniecki i Maciej Orłoś, a specjalnego Superwiktora Krzysztof Jasiński.

Wiktory to polskie nagrody dla wybitnych osobowości medialnych. Przyznawane są od 1985 roku. Kandydatów typują stacje telewizyjne, a zwycięzców wybiera Akademia Wiktorów, składająca się z laureatów dotychczasowych edycji. Dyrektorem Wiktorów jest Józef Węgrzyn.

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.

1991 - Zakończyła się I wojna w Zatoce Perskiej

2011 - W Suhar w Omanie kontynuowano protesty, w których zginęła jedna osoba, a 20 odniosło obrażenia