Donald Tusk politykiem roku

[2012-04-14 21:28:17]

Premier Donald Tusk otrzymał Wiktora 2011. Oto wyraz konformizmu polskich elit medialnych. Politykiem roku wybrano słabego premiera, który kadencję zaczął od wzrostu bezrobocia, zapaści służby zdrowia oraz planów podwyższenia wieku emerytalnego połączonego z obniżką emerytur. Ale w Polsce dziennikarstwo głównego nurtu nawet nie próbuje krytykować władzy ani zadawać jej trudnych pytań. Czwarta władza zlewa się z pierwszą. Trudno w tej sytuacji się dziwić, że komentatorką roku została otwarcie wspierająca premiera Justyna Pochanke. Trzeba jednak przyznać premierowi, że ma poczucie humoru. Dziękując za wyróżnienie, powiedział, że ostatnią rzeczą, jaką mógł się spodziewać, jest nagroda przyznana przez media.

Piotr Szumlewicz

Premier Donald Tusk otrzymał Wiktora 2011 – nagrodę dla polskich wybitnych osobowości medialnych. Akademia Wiktorów nagrodziła szefa rządu w kategorii polityk roku 2011. Poza nim nominowani byli także: prezydent Bronisław Komorowski, marszałek Sejmu Ewa Kopacz, posłowie Janusz Palikot i Ryszard Kalisz.

W innych kategoriach Wiktory otrzymali między innymi: Justyna Pochanke (komentator lub publicysta), Krzysztof Ziemiec (prezenter telewizyjny), Grażyna Torbicka (osobowość telewizyjna), Danuta Wałęsa (odkrycie telewizyjne roku). Superwiktory otrzymali ks. Adam Boniecki i Maciej Orłoś, a specjalnego Superwiktora Krzysztof Jasiński.

Wiktory to polskie nagrody dla wybitnych osobowości medialnych. Przyznawane są od 1985 roku. Kandydatów typują stacje telewizyjne, a zwycięzców wybiera Akademia Wiktorów, składająca się z laureatów dotychczasowych edycji. Dyrektorem Wiktorów jest Józef Węgrzyn.

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.