Donald Tusk politykiem roku

[2012-04-14 21:28:17]

Premier Donald Tusk otrzymał Wiktora 2011. Oto wyraz konformizmu polskich elit medialnych. Politykiem roku wybrano słabego premiera, który kadencję zaczął od wzrostu bezrobocia, zapaści służby zdrowia oraz planów podwyższenia wieku emerytalnego połączonego z obniżką emerytur. Ale w Polsce dziennikarstwo głównego nurtu nawet nie próbuje krytykować władzy ani zadawać jej trudnych pytań. Czwarta władza zlewa się z pierwszą. Trudno w tej sytuacji się dziwić, że komentatorką roku została otwarcie wspierająca premiera Justyna Pochanke. Trzeba jednak przyznać premierowi, że ma poczucie humoru. Dziękując za wyróżnienie, powiedział, że ostatnią rzeczą, jaką mógł się spodziewać, jest nagroda przyznana przez media.

Piotr Szumlewicz

Premier Donald Tusk otrzymał Wiktora 2011 – nagrodę dla polskich wybitnych osobowości medialnych. Akademia Wiktorów nagrodziła szefa rządu w kategorii polityk roku 2011. Poza nim nominowani byli także: prezydent Bronisław Komorowski, marszałek Sejmu Ewa Kopacz, posłowie Janusz Palikot i Ryszard Kalisz.

W innych kategoriach Wiktory otrzymali między innymi: Justyna Pochanke (komentator lub publicysta), Krzysztof Ziemiec (prezenter telewizyjny), Grażyna Torbicka (osobowość telewizyjna), Danuta Wałęsa (odkrycie telewizyjne roku). Superwiktory otrzymali ks. Adam Boniecki i Maciej Orłoś, a specjalnego Superwiktora Krzysztof Jasiński.

Wiktory to polskie nagrody dla wybitnych osobowości medialnych. Przyznawane są od 1985 roku. Kandydatów typują stacje telewizyjne, a zwycięzców wybiera Akademia Wiktorów, składająca się z laureatów dotychczasowych edycji. Dyrektorem Wiktorów jest Józef Węgrzyn.

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1932 - Urodził się Algirdas Brazauskas, centrolewicowy polityk litewski.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

1953 - W Dakarze urodziła się Ségolène Royal, francuska polityk, członkini Partii Socjalistycznej. W 2007 kandydatka PS w wyborach prezydenckich.

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.