Serbia: Bez rozstrzygnięć w potrójnej elekcji

[2012-05-07 21:51:03]

Kolejnym państwem, w którym w minioną niedzielę odbyły się wybory jest Serbia. Przyćmiona przez francuskie i greckie głosowania elekcja połączyła w sobie aż trzy plebiscyty. Serbowie wyłonili w ich trakcie zarówno parlament, prezydenta, jak i samorząd lokalny. Był to pierwszy w historii tego państwa przypadek połączenia wszystkich trzech głosowań jednego dnia.

Wybory nie wyłoniły zdecydowanych zwycięzców. W elekcji parlamentarnej zwyciężyła nacjonalistyczna Serbska Partia Postępowa (SNS). Zbudowaną wokół niej koalicję "Poruszymy Serbię" poparło 24,01 proc. wyborców. Minimalnie mniej w ramach bloku "Wybór lepszego życia" otrzymała rządząca do tej pory, liberalna Partia Demokratyczna (DS) - 22,07 proc. głosów. Żadne z tych ugrupowań nie będzie jednak w stanie rządzić samodzielnie. Kluczową rolę w procesie formowania rządu odegra Socjalistyczna Partia Serbii (SPS), która osiągnęła 16,6 proc. głosów. Ugrupowanie to jest w tej sytuacji głównym wygranym nowego, politycznego rozdania. SPS jest byłą partią Slobodana Miloševicia, obecnie kierowaną przez jego byłego rzecznika prasowego, a dzisiaj szefa MSW, Ivicę Dačicia (na zdjęciu).

Najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniem wydaje się być w tej sytuacji kontynuacja dotychczasowej koalicji DS i SPS, drugie z tych ugrupowań będzie mieć jednak od tej pory w jej ramach zdecydowanie silniejszą pozycję. Wg prognoz SNS przypadnie 73, DS 67, a SPS 45 mandatów na 250 miejsc w parlamencie ogółem. Żadnych mandatów nie otrzyma natomiast ultraprawicowa Serbska Partia Radykalna, której kandydatom nie udało się sforsować progu wyborczego.

Bez rozstrzygnięcia zakończyła się również I tura wyborów prezydenckich. Obecna głowa państwa, Boris Tadić z DS, otrzymał 25,33 proc. głosów. Tomislava Nikolicia, przywódcę SNS, poparło 24,99 proc. wyborców. Najwięcej głosów spośród pozostałych 10 kandydatów zebrał Dačič - 14,24 proc. Lider Demokratycznej Partii Serbii, były premier Vojislav Koštunica zdobył 7,44 proc., kandydat Zjednoczonych Regionów Serbii, minister zdrowia Zoran Stanković 6,56 proc., a kandydat ugrupowania liberalno-demokratycznego Zwrot Čedomir Jovanović 5,03 proc. II tura wyborów odbędzie się 20 maja.

Frekwencja w głosowaniach wyniosła 48,24 proc.

Serbia zmaga się obecnie z poważnym kryzysem gospodarczym, do którego symptomów zaliczyć można m.in. wysokie, 24-proc. bezrobocie.

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)