Egipt: Część parlamentu chce legalizacji obrzezywania kobiet

[2012-05-16 19:53:21]

Egipskie organizacje praw człowieka są zaniepokojone głosami pojawiającymi się w nowo wybranym parlamencie, które wzywają do zniesienia zakazu obrzezywania kobiet.

Ta okrutna praktyka (klitoridektomia), polegająca na pełnym lub częściowym usunięciu zewnętrznych narządów płciowych, została zakazana w 2007 r. przez reżim Hosniego Mubaraka. Główną rzeczniczką zakazu była Suzanne Mubarak, żona obalonego dyktatora, która obecnie jest traktowana w Egipcie jako persona non grata. Po upadku Mubaraka w nowym parlamencie, zdominowanym przez ugrupowania odwołujące się do islamu coraz głośniej mówi się o zalegalizowaniu drastycznego procederu.

Ostatnio deputowany Nasser al-Szaker z partii Al-Nour ("Partia Światła"), wywodzącej się z radykalnego ruchu salafitów, zaapelował, aby przywrócić praktykę obrzezywania kobiet, gdyż jego zdaniem jest ona zgodna z tradycją i prawem muzułmańskim. Al-Nour zdobyła w wyborach prawie 28 proc. głosów.

Również wśród utworzonej przez Bractwo Muzułmańskie islamskiej Partii Wolności i Sprawiedliwości (największe ugrupowanie w parlamencie) pojawiły się głosy zachęcające do legalizacji procederu. Według lokalnych mediów i serwisów społecznościowych po prowincji al-Minja jeździ konwój z przedstawicielami Bractwa, który przeprowadza zabiegi i dystrybuuje materiały propagandowe propagujące obrzezanie kobiet. Przedstawiciele partii odrzucają jednak te oskarżenia.

Klitoridektomia jest powszechnie praktykowana w niektórych regionach Afryki, zarówno wśród muzułmanów, jak i chrześcijan. Wielu komentatorów zwraca uwagę, że wśród muzułmanów nie ma konsensusu co do zasadności klitoridektomii, a generalnie w świecie arabskim jest ona rzadko spotykana. Szacuje się, że w Egipcie obrzezaniu poddanych zostaje nawet 90 proc. kobiet. Zwolennicy rytuału widzą w nim sposób na kontrolowanie seksualności kobiet – dochowania dziewictwa do ślubu i utrzymywanie wierności małżeńskiej po nim.

Organizacje praw człowieka zapowiadają kampanie mające na celu walkę ze zbrodniczym procederem i próbami jego legalizacji.

Piotr Szumlewicz

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

8 lipca:

1917 - PPS przeszło do opozycji wobec państw centralnych.

1945 - Urodziła się Micheline Calmy-Rey, szwajcarska działaczka polityczna, członkini Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. W 2007 r. pełniła funkcję prezydenta tego kraju.

1950 - Urodziła się Ewa Hołuszko, działaczka "Solidarności" w okresie PRL, badaczka mniejszości narodowych, działaczka na rzecz osób transpłciowych.

1980 - Rozpoczął się strajk w zakładach WSK w Świdniku zapoczątkowujący falę strajków w Polsce i przemiany polityczne.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2015 - Raimonds Vējonis, lider Łotewskiej Partii Zielonych, został prezydentem Łotwy.