Eurostat: Raport o podatkach w UE

[2012-05-23 00:29:45]

Eurostat przedstawił raport na temat wysokości podatków w Unii Europejskiej w 2010 r. Zgodnie z nim podatki (wraz z ubezpieczeniami społecznymi) w UE dwa lata temu stanowiły 38,4 proc. PKB. W porównaniu z 2000 r. podatki w Unii Europejskiej nieco spadły. 12 lat temu stanowiły one 40,4 proc. PKB.

W 2010 r. najwyższe podatki były w Danii, gdzie wynosiły 47,6 proc. PKB i w Szwecji – 45,8 proc. Najniższe podatki były natomiast na Litwie – 27,1 proc. i w Rumunii – 27,2 proc. W Polsce dwa lata temu podatki wynosiły 31,8 proc. PKB, czyli były niższe od średniej unijnej o 6,6 pkt proc.

Eurostat podał też górne stawki podatków dochodowych od osób fizycznych w państwach UE. Zgodnie z danymi z bieżącego roku najwyższy próg podatkowy w krajach Unii Europejskiej średnio wynosi 38,1 proc., czyli aż o 6,7 pkt proc. mniej niż w 2000 r. Rankingowi przewodzi Szwecja, w której najwyższa stawka wynosi 56,6 proc., a za nią znajdują się Dania – 55,4 proc., Belgia – 53,7 proc. oraz Holandia i Hiszpania – po 52 proc. Najniższa stawka górnego progu podatkowego jest w Bułgarii – 10 proc., w Czechach i na Litwie – po 15 proc., w Rumunii – 16 proc. i na Słowacji – 19 proc. Polska w tym roku ma najwyższą stawkę 32 proc., czyli wyraźnie poniżej średniej unijnej.

Opodatkowanie firm (dane z bieżącego roku) w Unii Europejskiej średnio wynosi 23,5 proc., co oznacza spadek aż o 8,4 pkt w stosunku do 2000 r. Najwyższa stawka podatku od firm jest we Francji – 36,1 proc., na Malcie – 35,0 proc. i w Belgii – 34,0 proc., a najniższa w Bułgarii i na Cyprze – po 10 proc. oraz w Irlandii – 12,5 proc. W Polsce CIT wynosi 19 proc., czyli o 4,5 pkt proc. mniej od średniej unijnej.

Podstawowa stawka podatku VAT w Unii Europejskiej średnio wynosi 21 proc., czyli o 1,8 pkt proc. więcej niż 12 lat temu. Najwyższy VAT jest na Węgrzech – 27 proc. oraz w Szwecji i Danii – po 25 proc. Najniższą stawkę VAT płacą mieszkańcy Luksemburga – 15 proc. i Cypru – 17 proc. W Polsce VAT jest o 2 pkt proc. wyższy od średniej unijnej i wynosi 23 proc.

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

27 stycznia:

1905 - Początek strajku powszechnego na terenie Królestwa Polskiego.

1919 - Powołano Państwowy Urząd Pośrednictwa Pracy zajmujący się rejestrowaniem bezrobotnych i pośrednictwem w ich zatrudnianiu.

1945 - Armia Czerwona oswobodziła wieźniów obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau.

1971 - Zmarł Jacobo Arbenz, lewicowy polityk gwatemalski, od 1951 prezydent. Obalony w 1954 w wyniku zamachu stanu wspieranego przez CIA.

2000 - Socjaldemokrata Ivica Račan został premierem Chorwacji.

2005 - Zmarł Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

2010 - Zmarł Howard Zinn, historyk, emerytowany prof. Uniwersytetu w Bostonie, działacz lewicowy, antywojenny i na rzecz praw obywatelskich, autor wielu książek w tym m.in. "A People's History of the United States"

2011 - W Jemenie wybuchło powstanie przeciwko złej sytuacji materialnej, bezrobociu, korupcji, ograniczaniu swobód obywatelskich i długoletnim rządom prezydenta Alego Abdullaha Saliha.

2018 - Nicolás Maduro ogłosił legalizację lewicowego Ruchu My Jesteśmy Wenezuelą (MSV) jako partii politycznej i przydział karty wyborczej Nuevo Camino Revolucionario do tego ruchu.