Holandia: 50 lat dla Charlesa Taylora

[2012-05-30 13:59:42]

Były prezydent Liberii, Charles Taylor, został skazany na 50 lat pozbawienia wolności przez Sąd Specjalny dla Sierra Leone.

Taylora uznano za winnego zbrodni wojennych popełnionych w czasie konfliktu w tym państwie w latach 90. Jego bojówki terroryzowały wówczas ludność cywilną za pomocą masowych gwałtów i okaleczeń, a on sam czerpał zyski z handlu tzw. "krwawymi diamentami", wydobywanymi w warunkach praktycznego niewolnictwa.

Do 2006 r. byłemu dyktatorowi azylu udzielała Nigeria, jednak po naciskach ze strony państw Zachodu zdecydowała się na wydanie go w ręce ONZ. Proces odbywał się w Hadze, ale na podstawie umowy pomiędzy rządami Zjednoczonego Królestwa i Holandii Taylor najprawdopodobniej będzie odsiadywał swój wyrok w Wielkiej Brytanii.

Charles Taylor jest pierwszym przywódcą skazanym przez międzynarodowy trybunał za zbrodnie wojenne od czasów procesów norymberskich.

Michał Dobrzyński

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.