Poznań: Chleba zamiast igrzysk! (akt.)

[2012-06-11 12:18:11]

Około tysiąc osób demonstrowało wczoraj w Poznaniu pod hasłem "Chleba zamiast igrzysk", protestując w ten sposób przeciwko zbytkownym wydatkom związanym z EURO 2012, a także cięciom socjalnym.

Demonstrację zorganizował Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza oraz Kolektyw Rozbrat. Obecni byli na niej członkowie miedzy innymi Wielkopolskiego Stowarzyszenia Lokatorów, Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów, Lewicowej Alternatywy, Młodych Socjalistów, Zielonych 2004 i wielu innych organizacji lewicowych.

Demonstracja ruszyła spod gmachu poznańskiej opery. Na czele niesiono transparent "Chleba zamiast igrzysk" pojawił się także człowiek przebrany za Kaczora Donalda. Miał on transparent "Kopnij Donalda w kuper/ Kopnij kaczora w kuper".

Mówcy przypominali, że władze chciały zrobić wszystko aby przy okazji EURO stworzyć mit społecznej jedności, która w rzeczywistości nie istnieje.

Od początku demonstracji towarzyszyła duża asysta policji, w tym funkcjonariusze w kamizelkach "zespół antykonfliktowy".

Protestujący przeszli głównymi ulicami miasta. Wypowiadający się w trakcie przemarszu mówcy przypominali między innymi o zwolnieniu UEFA z płacenia podatku dochodowego w Polsce, a także dziurach w budżetach miast gospodarzy EURO.

Na jednym z wieżowców wywieszony został transparent "Najlepszą obroną jest atak".

Demonstracja zatrzymała się przed siedzibą Neobanku, banku zajmującego się skupowaniem kamienic w całym poznaniu. Przedstawicielka Wielkopolskiego Stowarzyszenia Lokatorów mieszkająca w jednym z tych budynków opowiedziała o najściach ze strony wynajętych przez bank ludzi oraz próbach zmuszenia lokatorów do wyprowadzki.

Demonstracja przeszła następnie ulicami miasta pod urząd wojewódzki. W jednym miejscu rozrzucono z okien ulotki przypominające pieniądze z wizerunkiem prezydenta Poznania Ryszarda Grobelnego a symbolizujące zadłużenie miasta.

Demonstrujący śpiewali nieoficjalny hymn protestu "Koko koko, EURO spoko, piłka leci hen wysoko, koko, koko, EURO szajs, gdzie jest na przedszkola hajs".
Jedną z mówczyń była przedstawicielka pracownic poznańskich żłobków. Mówiła ona o wiążących się z dziurą budżetową cięciach wydatków miasta na żłobki oraz w ogóle opiekę nad dziećmi. W związku ze zwiększonymi wydatkami miasta na organizację EURO pogorszy się dostęp dzieci do żłobków, przedszkoli i szkół. Przypomniano również o głodowych pensjach pracownic żłobków.

Demonstracja zakończyła się pod Urzędem Wojewódzkim, gdzie z plansz z literami utworzony został napis "Chleba zamiast igrzysk".

Akcja spotkała się z przychylnym przyjęciem znacznej części kibiców. Zarówno Chorwaci jak i Irlandczycy bili brawo, gdy skandowane były hasła w języku angielskim "People before profits!" ("Ludzie ponad zyski!") oraz "No to social cuts!" ("Nie dla cięć socjalnych!". Kilku Irlandczyków szło nawet przez jakiś czas z demonstrującymi.

W przededniu protestu w Teatrze Ósmego Dnia odbyła się konferencja "Kryzys i igrzyska - społeczno-polityczne konsekwencje". Po prezentacji Pavlosa Roufosa o greckim kryzysie, rozpoczął się panel dyskusyjny o antyspołecznej polityce lokalnych władz.Wśród panelistów byli Ewa Charkiewicz, Justyna Kurzawska, Barbara Rosołowska, Zuzanna Janin i przedstawicielki Związku Nauczycielstwa Polskiego. Panel prowadzili Magda Malinowska i Roman Kurkiewicz.

(fot. Joanna Erbel)

Piotr Ciszewski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.