Poznań: Chleba zamiast igrzysk! (akt.)

[2012-06-11 12:18:11]

Około tysiąc osób demonstrowało wczoraj w Poznaniu pod hasłem "Chleba zamiast igrzysk", protestując w ten sposób przeciwko zbytkownym wydatkom związanym z EURO 2012, a także cięciom socjalnym.

Demonstrację zorganizował Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza oraz Kolektyw Rozbrat. Obecni byli na niej członkowie miedzy innymi Wielkopolskiego Stowarzyszenia Lokatorów, Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów, Lewicowej Alternatywy, Młodych Socjalistów, Zielonych 2004 i wielu innych organizacji lewicowych.

Demonstracja ruszyła spod gmachu poznańskiej opery. Na czele niesiono transparent "Chleba zamiast igrzysk" pojawił się także człowiek przebrany za Kaczora Donalda. Miał on transparent "Kopnij Donalda w kuper/ Kopnij kaczora w kuper".

Mówcy przypominali, że władze chciały zrobić wszystko aby przy okazji EURO stworzyć mit społecznej jedności, która w rzeczywistości nie istnieje.

Od początku demonstracji towarzyszyła duża asysta policji, w tym funkcjonariusze w kamizelkach "zespół antykonfliktowy".

Protestujący przeszli głównymi ulicami miasta. Wypowiadający się w trakcie przemarszu mówcy przypominali między innymi o zwolnieniu UEFA z płacenia podatku dochodowego w Polsce, a także dziurach w budżetach miast gospodarzy EURO.

Na jednym z wieżowców wywieszony został transparent "Najlepszą obroną jest atak".

Demonstracja zatrzymała się przed siedzibą Neobanku, banku zajmującego się skupowaniem kamienic w całym poznaniu. Przedstawicielka Wielkopolskiego Stowarzyszenia Lokatorów mieszkająca w jednym z tych budynków opowiedziała o najściach ze strony wynajętych przez bank ludzi oraz próbach zmuszenia lokatorów do wyprowadzki.

Demonstracja przeszła następnie ulicami miasta pod urząd wojewódzki. W jednym miejscu rozrzucono z okien ulotki przypominające pieniądze z wizerunkiem prezydenta Poznania Ryszarda Grobelnego a symbolizujące zadłużenie miasta.

Demonstrujący śpiewali nieoficjalny hymn protestu "Koko koko, EURO spoko, piłka leci hen wysoko, koko, koko, EURO szajs, gdzie jest na przedszkola hajs".
Jedną z mówczyń była przedstawicielka pracownic poznańskich żłobków. Mówiła ona o wiążących się z dziurą budżetową cięciach wydatków miasta na żłobki oraz w ogóle opiekę nad dziećmi. W związku ze zwiększonymi wydatkami miasta na organizację EURO pogorszy się dostęp dzieci do żłobków, przedszkoli i szkół. Przypomniano również o głodowych pensjach pracownic żłobków.

Demonstracja zakończyła się pod Urzędem Wojewódzkim, gdzie z plansz z literami utworzony został napis "Chleba zamiast igrzysk".

Akcja spotkała się z przychylnym przyjęciem znacznej części kibiców. Zarówno Chorwaci jak i Irlandczycy bili brawo, gdy skandowane były hasła w języku angielskim "People before profits!" ("Ludzie ponad zyski!") oraz "No to social cuts!" ("Nie dla cięć socjalnych!". Kilku Irlandczyków szło nawet przez jakiś czas z demonstrującymi.

W przededniu protestu w Teatrze Ósmego Dnia odbyła się konferencja "Kryzys i igrzyska - społeczno-polityczne konsekwencje". Po prezentacji Pavlosa Roufosa o greckim kryzysie, rozpoczął się panel dyskusyjny o antyspołecznej polityce lokalnych władz.Wśród panelistów byli Ewa Charkiewicz, Justyna Kurzawska, Barbara Rosołowska, Zuzanna Janin i przedstawicielki Związku Nauczycielstwa Polskiego. Panel prowadzili Magda Malinowska i Roman Kurkiewicz.

(fot. Joanna Erbel)

Piotr Ciszewski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).