Dębica: Trwa protest pracowników Chłodni Igloopol

[2005-02-25 13:09:13]

Ponad 200 pracowników Chłodni Igloopol w Dębicy w województwie podkarpackim protestowało na miejskim rynku przeciwko tragicznej sytuacji zakładów. Protest dębickich pracowników trwa już ponad miesiąc; do tej pory pikietowali oni wielokrotnie budynek Starostwa Powiatowego w Dębicy a także siedzibę Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie. W budynkach zakładu cały czas prowadzony jest strajk okupacyjny.

Pracownicy Chłodni Igloopol domagają się wypłaty zaległych wynagrodzeń oraz pomocy władz powiatu i województwa w procesie ratowania zagrożonych miejsc pracy. Zatrudnieni w Igloopolu pozwali także do Sądu Pracy Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych w związku z odmową wypłaty ze swoich środków zaległych pensji. Pensji nie otrzymujemy od października ubiegłego roku. Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych odmówił nam pomocy - powiedział Jacek Duś, przewodniczący zakładowej "Solidarności" i międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjnego.

Protestujący pracownicy Igloopolu przeszli ulicami Dębicy skandując: "Chcemy pracować a nie głodować!". Zapowiadają kontynuowanie protestów na ulicach miasta. Związkowcy podkreślają jednak, że cierpliwość pracowników Igloopolu jest na wyczerpaniu i może dojść do zaostrzenia protestu. Pracownicy Igloopolu grożą blokadami dębickich urzędów, przebiegającej przez Dębicę drogi krajowej numer 4, łączącej Śląsk i Kraków z Rzeszowem, Przemyślem i granicą ukraińską oraz linii kolejowej z Kraków - Przemyśl. Nie wykluczają również, że dalszy brak zainteresowania ich sytuacją ze strony władz może doprowadzić do rozruchów w mieście.

Chłodnie Igloopol zatrudniają ponad 400 pracowników w Dębicy i kilku oddziałach na Podkarpaciu, w Małopolsce i na Śląsku.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.