Dębica: Trwa protest pracowników Chłodni Igloopol

[2005-02-25 13:09:13]

Ponad 200 pracowników Chłodni Igloopol w Dębicy w województwie podkarpackim protestowało na miejskim rynku przeciwko tragicznej sytuacji zakładów. Protest dębickich pracowników trwa już ponad miesiąc; do tej pory pikietowali oni wielokrotnie budynek Starostwa Powiatowego w Dębicy a także siedzibę Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie. W budynkach zakładu cały czas prowadzony jest strajk okupacyjny.

Pracownicy Chłodni Igloopol domagają się wypłaty zaległych wynagrodzeń oraz pomocy władz powiatu i województwa w procesie ratowania zagrożonych miejsc pracy. Zatrudnieni w Igloopolu pozwali także do Sądu Pracy Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych w związku z odmową wypłaty ze swoich środków zaległych pensji. Pensji nie otrzymujemy od października ubiegłego roku. Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych odmówił nam pomocy - powiedział Jacek Duś, przewodniczący zakładowej "Solidarności" i międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjnego.

Protestujący pracownicy Igloopolu przeszli ulicami Dębicy skandując: "Chcemy pracować a nie głodować!". Zapowiadają kontynuowanie protestów na ulicach miasta. Związkowcy podkreślają jednak, że cierpliwość pracowników Igloopolu jest na wyczerpaniu i może dojść do zaostrzenia protestu. Pracownicy Igloopolu grożą blokadami dębickich urzędów, przebiegającej przez Dębicę drogi krajowej numer 4, łączącej Śląsk i Kraków z Rzeszowem, Przemyślem i granicą ukraińską oraz linii kolejowej z Kraków - Przemyśl. Nie wykluczają również, że dalszy brak zainteresowania ich sytuacją ze strony władz może doprowadzić do rozruchów w mieście.

Chłodnie Igloopol zatrudniają ponad 400 pracowników w Dębicy i kilku oddziałach na Podkarpaciu, w Małopolsce i na Śląsku.

Bartłomiej Kacper Przybylski

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1932 - Utworzono Białowieski Park Narodowy.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).