Dębica: Trwa protest pracowników Chłodni Igloopol

[2005-02-25 13:09:13]

Ponad 200 pracowników Chłodni Igloopol w Dębicy w województwie podkarpackim protestowało na miejskim rynku przeciwko tragicznej sytuacji zakładów. Protest dębickich pracowników trwa już ponad miesiąc; do tej pory pikietowali oni wielokrotnie budynek Starostwa Powiatowego w Dębicy a także siedzibę Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie. W budynkach zakładu cały czas prowadzony jest strajk okupacyjny.

Pracownicy Chłodni Igloopol domagają się wypłaty zaległych wynagrodzeń oraz pomocy władz powiatu i województwa w procesie ratowania zagrożonych miejsc pracy. Zatrudnieni w Igloopolu pozwali także do Sądu Pracy Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych w związku z odmową wypłaty ze swoich środków zaległych pensji. Pensji nie otrzymujemy od października ubiegłego roku. Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych odmówił nam pomocy - powiedział Jacek Duś, przewodniczący zakładowej "Solidarności" i międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjnego.

Protestujący pracownicy Igloopolu przeszli ulicami Dębicy skandując: "Chcemy pracować a nie głodować!". Zapowiadają kontynuowanie protestów na ulicach miasta. Związkowcy podkreślają jednak, że cierpliwość pracowników Igloopolu jest na wyczerpaniu i może dojść do zaostrzenia protestu. Pracownicy Igloopolu grożą blokadami dębickich urzędów, przebiegającej przez Dębicę drogi krajowej numer 4, łączącej Śląsk i Kraków z Rzeszowem, Przemyślem i granicą ukraińską oraz linii kolejowej z Kraków - Przemyśl. Nie wykluczają również, że dalszy brak zainteresowania ich sytuacją ze strony władz może doprowadzić do rozruchów w mieście.

Chłodnie Igloopol zatrudniają ponad 400 pracowników w Dębicy i kilku oddziałach na Podkarpaciu, w Małopolsce i na Śląsku.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)