IPSOS: Unia Lewicy - 1 proc.

[2005-02-26 13:48:06]

Nowy sondaż przedwyborczy firmy IPSOS uwzględnił po raz kolejny Unię Lewicy jako odrębny podmiot polityczny. Z badania wynika, że w pierwszej połowie lutego, zaledwie 1 proc. respondentów gotowych było poprzeć tę formację. Pozostałe partie centrolewicy, SLD i SdPl, uzyskały odpowiednio 8 i 6 proc. poparcia.

Na czele rankingu IPSOS znalazła się Platforma Obywatelska, na którą głosowałoby 24 proc. respondentów. Tuż za nią jest PiS z 22-procentowym poparciem. Kolejne miejsca zajęły Samoobrona (15 proc.), UW (9 proc.), LPR (8 proc.) i PSL (6 proc.). Na 1 proc. głosów mogłyby liczyć także UPR oraz KPEiR.

Chęć wzięcia udziału w głosowaniu zadeklarowało 44 proc. badanych. Sondaż przeprowadzono między 10 a 15 lutego na ogólnopolskiej reprezentatywnej losowo-kwotowej próbie liczącej 957 dorosłych Polaków.

Krzysztof Kobrzak

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.