IPSOS: Platforma w dół

[2005-04-21 14:52:32]

Według najnowszego sondażu przeprowadzonego przez IPSOS, gdyby wybory do parlamentu odbyły się w pierwszej połowie kwietnia, PiS uzyskałoby - 20 proc. (wzrost o 3 pkt proc.) głosów, PO – 19 proc. (spadek o 6 pkt proc.), Samoobrona – 16 proc. (spadek o 3 pkt proc.), LPR – 11 proc. (wzrost o 1 pkt proc.), PSL – 8 proc. (wzrost o 2 pkt proc.), SLD – 7 proc., UW (PD) – 7 proc. (wzrost o 1 pkt proc.).

Poza parlamentem znalazłyby się Partia Centrum – 3 proc. (wzrost o 1 pkt proc.), SDPL – 3 proc. (spadek o 1 pkt proc.) i Unia Lewicy – 1 proc.

Chęć głosowania deklarowało w tym badaniu 46 proc. dorosłych Polaków. Sondaż przeprowadzono w dniach 9-14 kwietnia na reprezentatywnej grupie 964 dorosłych osób.
Kolejny sondaż w którym spada Platformie. Sondaż wskazuje że społeczeństwo być może już dziś widzi że z rządów tej partii nic dobrego nie będzie. Dodatkowo jeżeli Sejm przegłosuje zmianę ordynacji wyborczej, proponowaną przez PSL, możemy raczej przestać się obawiać rządów POPiSu. Do jesieni jednak jeszcze daleko więc lewica ma jeszcze szanse na porozumienie, aby zablokować samodzielny rząd PO-PiS i jakiekolwiek próby zmiany konstytucji przy współudziale tych partii z populistami z LPR czy Samoobrony.

Robert Falkenberg

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.