IPSOS: Platforma w dół

[2005-04-21 14:52:32]

Według najnowszego sondażu przeprowadzonego przez IPSOS, gdyby wybory do parlamentu odbyły się w pierwszej połowie kwietnia, PiS uzyskałoby - 20 proc. (wzrost o 3 pkt proc.) głosów, PO – 19 proc. (spadek o 6 pkt proc.), Samoobrona – 16 proc. (spadek o 3 pkt proc.), LPR – 11 proc. (wzrost o 1 pkt proc.), PSL – 8 proc. (wzrost o 2 pkt proc.), SLD – 7 proc., UW (PD) – 7 proc. (wzrost o 1 pkt proc.).

Poza parlamentem znalazłyby się Partia Centrum – 3 proc. (wzrost o 1 pkt proc.), SDPL – 3 proc. (spadek o 1 pkt proc.) i Unia Lewicy – 1 proc.

Chęć głosowania deklarowało w tym badaniu 46 proc. dorosłych Polaków. Sondaż przeprowadzono w dniach 9-14 kwietnia na reprezentatywnej grupie 964 dorosłych osób.
Kolejny sondaż w którym spada Platformie. Sondaż wskazuje że społeczeństwo być może już dziś widzi że z rządów tej partii nic dobrego nie będzie. Dodatkowo jeżeli Sejm przegłosuje zmianę ordynacji wyborczej, proponowaną przez PSL, możemy raczej przestać się obawiać rządów POPiSu. Do jesieni jednak jeszcze daleko więc lewica ma jeszcze szanse na porozumienie, aby zablokować samodzielny rząd PO-PiS i jakiekolwiek próby zmiany konstytucji przy współudziale tych partii z populistami z LPR czy Samoobrony.

Robert Falkenberg

W cieniu konferencji klimatycznej COP 24 – lewicowe spojrzenie na wyzwania środowiska
Wrocław, Hotel Tumski
26 listopada (poniedziałek), godz. 17.30.-20.00
PAŹDZIERNIK ’56 (czym był i czym może być dziś dla lewicy w Polsce)
Wrocław, ul. Kołłątaja 31, I piętro, lokal 11
29 listopada (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Aroue, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - Masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.