IPSOS: Platforma w dół

[2005-04-21 14:52:32]

Według najnowszego sondażu przeprowadzonego przez IPSOS, gdyby wybory do parlamentu odbyły się w pierwszej połowie kwietnia, PiS uzyskałoby - 20 proc. (wzrost o 3 pkt proc.) głosów, PO – 19 proc. (spadek o 6 pkt proc.), Samoobrona – 16 proc. (spadek o 3 pkt proc.), LPR – 11 proc. (wzrost o 1 pkt proc.), PSL – 8 proc. (wzrost o 2 pkt proc.), SLD – 7 proc., UW (PD) – 7 proc. (wzrost o 1 pkt proc.).

Poza parlamentem znalazłyby się Partia Centrum – 3 proc. (wzrost o 1 pkt proc.), SDPL – 3 proc. (spadek o 1 pkt proc.) i Unia Lewicy – 1 proc.

Chęć głosowania deklarowało w tym badaniu 46 proc. dorosłych Polaków. Sondaż przeprowadzono w dniach 9-14 kwietnia na reprezentatywnej grupie 964 dorosłych osób.
Kolejny sondaż w którym spada Platformie. Sondaż wskazuje że społeczeństwo być może już dziś widzi że z rządów tej partii nic dobrego nie będzie. Dodatkowo jeżeli Sejm przegłosuje zmianę ordynacji wyborczej, proponowaną przez PSL, możemy raczej przestać się obawiać rządów POPiSu. Do jesieni jednak jeszcze daleko więc lewica ma jeszcze szanse na porozumienie, aby zablokować samodzielny rząd PO-PiS i jakiekolwiek próby zmiany konstytucji przy współudziale tych partii z populistami z LPR czy Samoobrony.

Robert Falkenberg

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.