Wybory do PE: Zwycięstwo PO, sukces Korwin-Mikkego, porażka lewicy

[2014-05-26 20:34:07]

Jak wynika ze oficjalnych wyników podanych przez Państwową Komisję Wyborczą wybory do Parlamentu Europejskiego w Polsce wygrała Platforma Obywatelska. Partia Donalda Tuska zdobyła 32,13 proc. głosów. Na drugim miejscu znalazło się Prawo i Sprawiedliwość z wynikiem 31,78 proc. głosów. Na kolejnych pozycjach, choć daleko za obydwiema największymi partiami, uplasowały się Sojusz Lewicy Demokratycznej w wynikiem 9,44 proc., Nowa Prawica Janusza Korwina-Mikke - 7,15 proc. oraz Polskie Stronnictwo Ludowe (6,80 proc.).

Pozostałe partie nie przekroczyły pięcioprocentowego progu wyborczego. Solidarna Polska Zbigniewa Ziobry zdobyła 3,98 proc. głosów, centrolewicowa koalicja Europa Plus Twój Ruch zaledwie 3,58 proc. Na Polskę Razem Jarosława Gowina swój głos oddało 3,16 proc. wyborców. Ruch Narodowy zaznaczył swoją obecność wynikiem 1,40 proc. głosów. Najsłabsze wyniki, siłą rzeczy, zanotowały te komitety, które nie zarejestrowały list w całym kraju. Zieloni startujący z 5 okręgów otrzymali tylko 0,33 proc. głosów, Demokracja Bezpośrednia (6 okręgów) zdobyła 0,23 proc., a Samoobrona (2 okręgi) jedynie 0,04 proc. głosów. Frekwencja wyniosła 23,82 proc. głosów.

mb

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.