Eurostat: Najwyższe podatki w Danii

[2014-06-22 23:20:58]

Eurostat przedstawił raport na temat wysokości podatków w Unii Europejskiej w 2012 roku Zgodnie z nim w 2012 roku podatki (wraz z ubezpieczeniami społecznymi) w UE stanowiły 39,4% PKB i wzrosły o 0,6 pkt proc. w porównaniu z 2011 rokiem, kiedy wynosiły 38,8%. Dziesięć lat wcześniej, w 2002 roku również wynosiły 38,8% PKB. W strefie euro w 2012 roku podatki stanowiły 40,4%, czyli o 0,9 pkt proc. więcej niż rok wcześniej.

Najwyższe obciążenia fiskalne były w Danii – 48,1%, Belgii – 45,4%, Francji – 45,0%, Szwecji – 44,2%, Finlandii – 44,1%, Włoszech – 44,0% oraz Austrii – 43,1%.

Najniższe podatki w 2012 roku były na Litwie – 27,2%, Bułgarii i Łotwie – o 27,9%, Rumunii i Słowacji – po 28,3% oraz Irlandii – 28,7%.

Znacznie niższe podatki niż w większości krajów Unii Europejskiej były w Polsce, gdzie w 2012 roku wynosiły one 32,5% PKB, czyli o 6,9 pkt proc. mniej niż wynosi średnia unijna. 6,9% polskiego PKB to ponad 100 mld zł.

Eurostat podzielił podatki na trzy rodzaje: pracę, konsumpcję i kapitał. W całej UE podatki od pracy w 2012 roku stanowiły 51,0% całości podatków, podatki od konsumpcji – 28,5% i podatki od kapitału – 20,8%.

Najwyższy udział podatków od pracy był w Szwecji – 58,6%, Holandii – 57,5%, Austrii – 57,4%, Niemczech – 56,6% i Belgii – 53,9%. Najniższy udział tego rodzaju obciążeń był w Bułgarii – 32,9%, Malcie – 34,6%, Cyprze – 37,1%, Wielkiej Brytanii – 38,9%, Rumunii – 40,0% i Polsce – 40,4%.

Najwyższy udział podatków od konsumpcji w 2012 roku był w Bułgarii – 53,3%, Chorwacji – 49,1% i Rumunii – 45,1%. Najniższe tego rodzaju obciążenia były w Belgii – 23,7% oraz Francji i Włoszech – po 24,7%. W Polsce udział podatków od konsumpcji znacznie przekraczał średnią unijną i wynosił 36,3%.

Wreszcie podatki od kapitału najwyższe były w Luksemburgu – 27,5%, Wielkiej Brytanii – 27,4% i Malcie – 26,6%, a najmniejsze w Estonii – 7,1%, Słowenii – 9,8% i Chorwacji – 10,3%. W Polsce ten rodzaj obciążenia w 2012 roku stanowił 23,7% całości podatków.

Piotr Szumlewicz

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1937 - Urodził się Edén Pastora, nikaraguański polityk, jeden z przywódców sandinistów, zwany Comandante Cero.

1957 - Urodził się Francis Wheen, znany brytyjski dziennikarz i pisarz. Autor m.in. "Jak brednie podbiły świat" i cenionej biografii Marksa.

1961 - Bojownicy z portugalsko-hiszpańskiego Iberyjskiego Rewolucyjnego Dyrektoriatu Wyzwolenia uprowadzili portugalski liniowiec „Santa Maria” z 350 członkami załogi i 586 pasażerami. Po 12 dniach uzyskali azyl polityczny w Brazylii.

1973 - Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał wyrok w sprawie Roe v. Wade obalający antyaborcyjne prawo stanu Teksas, co dotyczy też pozostałych stanów.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.