Afryka: Wirus Ebola „poza kontrolą”

[2014-06-24 17:55:56]

Ogniska gorączki krwotocznej Ebola w Afryce wymknęły się spod kontroli - informuje organizacja Lekarze Bez Granic. Według jej ekspertów, nigdy dotąd choroba nie miała tak szerokiego zasięgu.

Jeden z najgroźniejszych na świecie wirusów atakuje ludzi w co najmniej trzech krajach - Gwinei, Sierra Leone i Liberii. Według WHO, do tej pory w wyniku infekcji zmarło 337 osób. Według Lekarzy Bez Granic, epidemia może się nadal rozprzestrzeniać. Choroba nie jest pod kontrolą, nie robimy wystarczająco dużo. Nie jest to dziwne, bo przecież to pierwsze takie ogniska w zachodniej Afryce i rządy nie mają doświadczenia - powiedział BBC Armand Sprecher z Lekarzy Bez Granic.

Do zarażenia wirusem Ebola dochodzi podczas bardzo bliskiego kontaktu z chorym. Przy odpowiednich środkach ostrożności choroba jest zatem mniej zakaźna niż inne, ale śmiertelność jest bardzo wysoka - umiera od 25 do 90 procent chorych. Nie ma ani skutecznych leków, ani szczepionki.

jkl

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.