ZKDP: "Gość Niedzielny" przed "Polityką" i "Newsweekiem"

[2014-07-21 20:56:42]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy przedstawił dane o sprzedaży tygodników w maju bieżącego roku. Wynika z nich, że pierwsze miejsce zajmuje „Gość Niedzielny”, który wyprzedza „Newsweeka” i „Politykę”.

Sprzedaż „Gościa Niedzielnego” wyniosła w maju 2014 r. 151.556 egzemplarzy, czyli o prawie 1 tys. mniej niż w kwietniu 2014 r. i o ponad 17 tys. więcej niż w maju 2013 r.

Drugie miejsce zajmuje „Polityka”, której sprzedaż wyniosła 127.411 egzemplarzy, czyli o prawie 3 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 6 tys. więcej niż rok wcześniej.

Na trzecim miejscu jest „Newsweek”, którego sprzedaż wyniosła 120.786 egzemplarzy, czyli o ponad 23 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 4 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na czwartym miejsce jest „W Sieci” ze sprzedażą 77.257, czyli o prawie 4 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 15 tys. mniej niż rok wcześniej.

Piąte miejsce zajmuje tygodnik „Do Rzeczy”, którego sprzedaż wyniosła 59.625 egzemplarzy, czyli o ponad 1 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 26 tys. mniej niż rok wcześniej.

Kolejne miejsca zajęły: „Wprost” – 47.642 (o ponad 4 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 14 tys. mniej niż rok wcześniej), „Gazeta Polska” – 41.380 (o ponad 10 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 10 tys. mniej niż rok wcześniej), „Przegląd” – 18.152 (o prawie 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o minimalnie mniej niż rok wcześniej), „Tygodnik Powszechny” – 18.006 (o ponad 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 2 tys. więcej niż rok wcześniej).

ZKDP podał też dane odnośnie sprzedaży tygodnika „Angora” zamieszczającego przedruki z prasy polskiej. Zgodnie z nimi „Angora” sprzedała w maju 2014 r. 298.893 egzemplarzy (o ponad 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 28 tys. mniej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.