OPZZ krytycznie o polityce rządu wobec konfliktu na Ukrainie

[2014-08-23 14:21:12]

Przewodniczący OPZZ, Jan Guz krytycznie odniósł się do polskich władz, które, jego zdaniem „zamiast przedstawić konstruktywne propozycje, jak zaprowadzić pokój na Ukrainie i wyprowadzić ją ze społeczno-gospodarczego kryzysu, robią wszystko, by zaognić sytuację”. Wskazał, że polskie elity polityczne nie przejmują się „narastającą biedą, wykluczeniem społecznym, spadkiem płac i katastrofą humanitarną na wschodzie Ukrainy”.

Zdaniem Guza Polska poniesie największe straty ze wszystkich krajów objętych sankcjami, a rosyjskie embargo na żywność negatywnie wpłynie na poziom polskiego PKB i rynek pracy. Guz podkreślił, że polskie władze nie przygotowały się na sankcje ze strony Rosji, chociaż mogły je przewidzieć.

W związku z zaistniałą sytuacją Guz zaapelował do ekipy Donalda Tuska o przedstawienie harmonogramu działań na najbliższe tygodnie i miesiące wobec firm i pracowników dotkniętych skutkami embarga. Szef OPZZ oczekuje też ze strony rządu zapewnienie rynków zbytu dla polskich produktów objętych embargiem oraz rozmowy z Rosją mające na celu złagodzenie sankcji. Jego zdaniem rząd powinien też uczciwie przedstawić informację na temat przewidywanych wskaźników dotyczących przyszłorocznego budżetu.

Piotr Szumlewicz

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.