Palestyna: W środę projekt rezolucji w sprawie terenów okupowanych

[2014-12-14 22:47:10]

W środę 17 grudnia palestyńscy przywódcy przedstawią projekt rezolucji ONZ. Chcą w niej zawrzeć ultimatum dla Izraela, który w ciągu dwóch lat miałby wycofać się z terenów okupowanych. Projektem miałaby zająć się Rada Bezpieczeństwa. Izrael na razie nie komentuje zapowiedzi Palestyńczyków.

Sytuacja na Bliskim Wschodzie była tematem dzisiejszych (14 grudnia) rozmów szefów dyplomacji USA i Rosji. John Kerry i Siergiej Ławrow spotkali się w Rzymie i przez trzy godziny rozmawiali w cztery oczy w rezydencji amerykańskiej ambasady. W komunikacie, który po spotkaniu opublikowała agencja Itar Tass napisano, że rozmowa dotyczyła Bliskiego Wschodu.

Deklaracja palestyńskich przywódców może spowodować kolejne napięcia na Bliskim Wschodzie. Premier Izraela Benjamin Netanjahu jeszcze przed podaniem konkretnego terminu głosowania w Radzie Bezpieczeństwa zapowiedział, że Izrael odrzuca wszelkie rozmowy na temat oddania Zachodniego Brzegu oraz wschodniej Jerozolimy.

jkl

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.