USA: Rekordowa liczba bezdomnych w Nowym Jorku

[2014-12-27 13:23:43]

Liczba bezdomnych w Nowym Jorku wzrosła do poziomu niespotykanego od czasów wielkiej depresji z początku lat 1930. W październiku 2014 roku każdej nocy w miejskich schroniskach nocowało blisko 60 tysięcy osób. W sumie w schroniskach przebywa obecnie o 91 proc. ludzi więcej niż w roku 2002, kiedy władzę w Nowym Jorku przejął poprzedni burmistrz Michael Bloomberg. Najwięcej bezdomnych nowojorczyków, bo aż 57 proc. odwiedzających noc legowiska, stanowią Afroamerykanie.

Nowojorska Koalicja na rzecz Bezdomnych (Coalition For The Homeless) przedstawiła alarmujące dane. Choć bezdomni kojarzą się najczęściej z osobami samotnymi, blisko cztery piąte wszystkich osób pozbawionych dachu nad głową stanowią rodziny. Do noclegowni trafia zwykle ok. 14 tys. rodzin z ok. 25 tys. dzieci.

Jako na główną przyczynę gwałtownego wzrostu bezdomności Koalicja na rzecz Bezdomnych wskazała na niedostatek mieszkań w przystępnych cenach. Nawet ludzie, którzy mają pracę, często nie są w stanie sprostać rosnącym kosztom wynajmu. Inne powody, dla których całe rodziny nie mają się gdzie podziać to m.in.: przemoc domowa, utrata pracy, niebezpieczne warunki mieszkaniowe.

Badania przeprowadzone w Nowym Jorku wykazują, że w jeszcze gorszym położeniu niż rodziny są bezdomni samotni dorośli. Znacznie częściej zapadają oni na choroby psychiczne i popadają w uzależnienia. Mają też inne duże problemy zdrowotne.

jkl

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - USA: Miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2008 - Fernando Lugo (APC) wygrał wybory prezydenckie w Paragwaju.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.