Ukraina: W Doniecku porwano lewicowych działaczy ukraińskich

[2014-12-27 15:45:42]

Ukraińska organizacja komunistyczna Zjednoczenie "Borot'ba" alarmuje, że w w Doniecku została uprowadzona trójka działaczy tego ugrupowania: Maksim Firsow, Wiktor Szapinow i Maria Muratowa. Do porwania doszło 21 grudnia. „Borot'biści” zostali zatrzymani przez uzbrojonych ludzi, którzy przedstawili się jako żołnierze batalionu "Wostok".

Według informacji uzyskanych przez działaczy "Borot'by", zatrzymani przebywają w komendanturze wojskowej przy ul. Elewatornej w Doniecku razem z ukraińskimi jeńcami wojennymi. Istnieje obawa, że zostaną wymienieni na jeńców noworosyjskich. W takim wypadku ich życiu zagrażałoby niebezpieczeństwo, bowiem wcześniej musieli uciekać z Ukrainy w związku ze swoim zaangażowaniem w działalność opozycyjną.

Komunistów Szapinowa, Firsowa i Muratową, którzy całe życie walczyli przeciw faszystom i oligarchom, którzy byli prześladowani w Kijowie i Odessie za swoją postawę przeciw ukraińskiej władzy – żołnierze batalionu „Wostok” uznali za ukraińską grupę dywersyjno-wywiadowczą i chcą wymienić na przebywających w niewoli powstańców, wydając ich stronie ukraińskiej. Jeśli nasi towarzysze wpadną w ręce Służby Bezpieczeństwa Ukrainy, czekają ich represje ze strony junty. Istnieje groźba pozbawienia ich życia przez ukraińskich skrajnie prawicowych bojówkarzy - alarmują „borot'biści”.

Struktury Zjednoczenia „Borot'ba” po zwycięstwie „Euromajdanu” zostały rozbite przez Służbę Bezpieczeństwa Ukrainy i neonazistowskie bojówki. Działalność ugrupowania zeszła do podziemia, wielu działaczy udało się na emigrację.

W listopadzie przebywający na politycznej emigracji w Kiszyniowie Wiktor Szapinow i Maksim Firsow byli zatrzymani przez funkcjonariuszy służb specjalnych i wydaleni z Mołdawii, gdzie przed wyborami parlamentarnymi pomagali w kampanii ugrupowaniom mołdawskiej lewicy.

Porwanie trójki ukraińskich komunistów skomentował na łamach portalu rabkor.ru rosyjski lewicowy socjolog Borys Kagarlicki: Wiele już napisano o związkach batalionu „Wostok” z oligarchą Rinatem Achmetowem. Polityczny sens wydarzenia jest oczywisty – w Noworosji nasila się walka między postawionymi przez Moskwę politykami, realizującymi kurs na przywrócenie oligarchicznego reżimu, a lewicowcami, próbującymi tę restaurację zatrzymać albo chociaż ograniczyć. Niestety, ta walka zaczyna przybierać formy dalekie od pokojowych. To dowodzi, że lewicowcy mieli całkowicie rację formując własne oddziały zbrojne w ramach brygady „Prizrak”. Jednak na ten moment główne zadanie polega na tym, żeby doprowadzić do uwolnienia naszych towarzyszy, żeby wrócili żywi do domu cali i zdrowi, żeby ich nie wydali na pożarcie władzom ukraińskim.

Wiktor Szapinow jest dziennikarzem, publikował także w polskich lewicowych mediach, m.in. w „Dzienniku Trybuna” i w portalu Lewica.pl.

Jacek C. Kamiński

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).