Ukraina: W Doniecku porwano lewicowych działaczy ukraińskich

[2014-12-27 15:45:42]

Ukraińska organizacja komunistyczna Zjednoczenie "Borot'ba" alarmuje, że w w Doniecku została uprowadzona trójka działaczy tego ugrupowania: Maksim Firsow, Wiktor Szapinow i Maria Muratowa. Do porwania doszło 21 grudnia. „Borot'biści” zostali zatrzymani przez uzbrojonych ludzi, którzy przedstawili się jako żołnierze batalionu "Wostok".

Według informacji uzyskanych przez działaczy "Borot'by", zatrzymani przebywają w komendanturze wojskowej przy ul. Elewatornej w Doniecku razem z ukraińskimi jeńcami wojennymi. Istnieje obawa, że zostaną wymienieni na jeńców noworosyjskich. W takim wypadku ich życiu zagrażałoby niebezpieczeństwo, bowiem wcześniej musieli uciekać z Ukrainy w związku ze swoim zaangażowaniem w działalność opozycyjną.

Komunistów Szapinowa, Firsowa i Muratową, którzy całe życie walczyli przeciw faszystom i oligarchom, którzy byli prześladowani w Kijowie i Odessie za swoją postawę przeciw ukraińskiej władzy – żołnierze batalionu „Wostok” uznali za ukraińską grupę dywersyjno-wywiadowczą i chcą wymienić na przebywających w niewoli powstańców, wydając ich stronie ukraińskiej. Jeśli nasi towarzysze wpadną w ręce Służby Bezpieczeństwa Ukrainy, czekają ich represje ze strony junty. Istnieje groźba pozbawienia ich życia przez ukraińskich skrajnie prawicowych bojówkarzy - alarmują „borot'biści”.

Struktury Zjednoczenia „Borot'ba” po zwycięstwie „Euromajdanu” zostały rozbite przez Służbę Bezpieczeństwa Ukrainy i neonazistowskie bojówki. Działalność ugrupowania zeszła do podziemia, wielu działaczy udało się na emigrację.

W listopadzie przebywający na politycznej emigracji w Kiszyniowie Wiktor Szapinow i Maksim Firsow byli zatrzymani przez funkcjonariuszy służb specjalnych i wydaleni z Mołdawii, gdzie przed wyborami parlamentarnymi pomagali w kampanii ugrupowaniom mołdawskiej lewicy.

Porwanie trójki ukraińskich komunistów skomentował na łamach portalu rabkor.ru rosyjski lewicowy socjolog Borys Kagarlicki: Wiele już napisano o związkach batalionu „Wostok” z oligarchą Rinatem Achmetowem. Polityczny sens wydarzenia jest oczywisty – w Noworosji nasila się walka między postawionymi przez Moskwę politykami, realizującymi kurs na przywrócenie oligarchicznego reżimu, a lewicowcami, próbującymi tę restaurację zatrzymać albo chociaż ograniczyć. Niestety, ta walka zaczyna przybierać formy dalekie od pokojowych. To dowodzi, że lewicowcy mieli całkowicie rację formując własne oddziały zbrojne w ramach brygady „Prizrak”. Jednak na ten moment główne zadanie polega na tym, żeby doprowadzić do uwolnienia naszych towarzyszy, żeby wrócili żywi do domu cali i zdrowi, żeby ich nie wydali na pożarcie władzom ukraińskim.

Wiktor Szapinow jest dziennikarzem, publikował także w polskich lewicowych mediach, m.in. w „Dzienniku Trybuna” i w portalu Lewica.pl.

Jacek C. Kamiński

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.