Ukraina: W Doniecku porwano lewicowych działaczy ukraińskich

[2014-12-27 15:45:42]

Ukraińska organizacja komunistyczna Zjednoczenie "Borot'ba" alarmuje, że w w Doniecku została uprowadzona trójka działaczy tego ugrupowania: Maksim Firsow, Wiktor Szapinow i Maria Muratowa. Do porwania doszło 21 grudnia. „Borot'biści” zostali zatrzymani przez uzbrojonych ludzi, którzy przedstawili się jako żołnierze batalionu "Wostok".

Według informacji uzyskanych przez działaczy "Borot'by", zatrzymani przebywają w komendanturze wojskowej przy ul. Elewatornej w Doniecku razem z ukraińskimi jeńcami wojennymi. Istnieje obawa, że zostaną wymienieni na jeńców noworosyjskich. W takim wypadku ich życiu zagrażałoby niebezpieczeństwo, bowiem wcześniej musieli uciekać z Ukrainy w związku ze swoim zaangażowaniem w działalność opozycyjną.

Komunistów Szapinowa, Firsowa i Muratową, którzy całe życie walczyli przeciw faszystom i oligarchom, którzy byli prześladowani w Kijowie i Odessie za swoją postawę przeciw ukraińskiej władzy – żołnierze batalionu „Wostok” uznali za ukraińską grupę dywersyjno-wywiadowczą i chcą wymienić na przebywających w niewoli powstańców, wydając ich stronie ukraińskiej. Jeśli nasi towarzysze wpadną w ręce Służby Bezpieczeństwa Ukrainy, czekają ich represje ze strony junty. Istnieje groźba pozbawienia ich życia przez ukraińskich skrajnie prawicowych bojówkarzy - alarmują „borot'biści”.

Struktury Zjednoczenia „Borot'ba” po zwycięstwie „Euromajdanu” zostały rozbite przez Służbę Bezpieczeństwa Ukrainy i neonazistowskie bojówki. Działalność ugrupowania zeszła do podziemia, wielu działaczy udało się na emigrację.

W listopadzie przebywający na politycznej emigracji w Kiszyniowie Wiktor Szapinow i Maksim Firsow byli zatrzymani przez funkcjonariuszy służb specjalnych i wydaleni z Mołdawii, gdzie przed wyborami parlamentarnymi pomagali w kampanii ugrupowaniom mołdawskiej lewicy.

Porwanie trójki ukraińskich komunistów skomentował na łamach portalu rabkor.ru rosyjski lewicowy socjolog Borys Kagarlicki: Wiele już napisano o związkach batalionu „Wostok” z oligarchą Rinatem Achmetowem. Polityczny sens wydarzenia jest oczywisty – w Noworosji nasila się walka między postawionymi przez Moskwę politykami, realizującymi kurs na przywrócenie oligarchicznego reżimu, a lewicowcami, próbującymi tę restaurację zatrzymać albo chociaż ograniczyć. Niestety, ta walka zaczyna przybierać formy dalekie od pokojowych. To dowodzi, że lewicowcy mieli całkowicie rację formując własne oddziały zbrojne w ramach brygady „Prizrak”. Jednak na ten moment główne zadanie polega na tym, żeby doprowadzić do uwolnienia naszych towarzyszy, żeby wrócili żywi do domu cali i zdrowi, żeby ich nie wydali na pożarcie władzom ukraińskim.

Wiktor Szapinow jest dziennikarzem, publikował także w polskich lewicowych mediach, m.in. w „Dzienniku Trybuna” i w portalu Lewica.pl.

Jacek C. Kamiński

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1952 - W Hopkinsville urodziła się bell hooks ( właśc. Gloria Jean Watkins) amerykańska pisarka, poetka, feministka „trzeciej fali”, jedna z czołowych przedstawicielek czarnego feminizmu.

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.