Chorwacja: Anarchista trzeci w wyborach prezydenckich

[2014-12-29 08:18:43]

Według oficjalnych wyników wyborów prezydenckich w Chorwacji 28 grudnia obecny prezydent socjaldemokrata Ivo Josipović, zmierzy się w 2. turze wyborów 11 stycznia z kandydatką opozycyjnej Chorwackiej Wspólnoty Demokratycznej (HDZ) Kolindą Grabar-Kitarović.

Po przeliczeniu prawie wszystkich głosów oddanych w wyborach, opublikowano wyniki, według których Josipović zdobył 38,56 proc. głosów a jego rywalka, minister spraw zagranicznych w latach 2005-2008 - 37,07 proc.

Ku powszechnemu zaskoczeniu trzecie miejsce zajął 24-letni Ivan Vilibor Sičnić (na zdjęciu), kandydat anarchistów, zdobywając 16,48 proc. głosów. Prowadził on kampanię pod hasłami wyjścia Chorwacji z UE i NATO. Sprzeciwiał się też eksmisjom z mieszkań osób zadłużonych, które nie są w stanie regulować wszystkich należności. Zyskał sobie w ten sposób sporą popularność.

Pozostali kandydaci pozostali daleko w tyle za prowadzącymi.

Frekwencja przy urnach wyniosła 47,12 proc. proc. i była wyższa niż w poprzednich wyborach sprzed pięciu lat.

Urząd prezydenta w Chorwacji - najnowszym kraju członkowskim Unii Europejskiej - ma charakter raczej reprezentacyjny. Jest on naczelnym dowódcą sił zbrojnych i ma pewne uprawnienia w dziedzinie polityki zagranicznej, którą prowadzi wraz z rządem.

Wybory uważane są za test dla centrolewicowego rządu w obliczu poważnych problemów gospodarczych kraju, liczącego 4,2 mln mieszkańców. W trzecim kwartale 2014 roku gospodarka skurczyła się o 0,5 proc., przy czym był to już dwunasty z rzędu kwartalny spadek. Bezrobocie sięga 20 proc., a wśród młodzieży przekracza 40 proc.

jkl

Fot. archiwum

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.