Polska udzieli Ukrainie kredytu w wysokości 100 milionów euro

[2015-01-19 18:13:47]

Polska udzieli Ukrainie kredytu w wysokości 100 milionów euro. Pieniądze te mają być przeznaczone na odbudowę Donbasu i wspieranie reform w tym kraju. Służby prasowe ukraińskiego prezydenta poinformowały, że premier Ewa Kopacz powiedziała o zamiarze utworzenia linii kredytowej podczas spotkania z Petrem Poroszenką.

W czasie pobytu w Kijowie szefowa polskiego rządu spotyka się z prezydentem i premierem Ukrainy. Wizyta Kopacz w ukraińskiej stolicy jest pierwszą od ponad trzech lat podróżą szefa polskiego rządu do tego kraju. W kwietniu 2011 roku Kijów odwiedził ówczesny premier Donald Tusk. Miało to związek z przygotowaniami do Euro 2012.

W grudniu 2014 roku Polskę odwiedził prezydent Poroszenko, który wygłosił między innymi przemówienie w Sejmie. Spotkał się też z prezydentem Bronisławem Komorowskim, premier Kopacz oraz marszałkami Sejmu i Senatu.

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.