Polska udzieli Ukrainie kredytu w wysokości 100 milionów euro

[2015-01-19 18:13:47]

Polska udzieli Ukrainie kredytu w wysokości 100 milionów euro. Pieniądze te mają być przeznaczone na odbudowę Donbasu i wspieranie reform w tym kraju. Służby prasowe ukraińskiego prezydenta poinformowały, że premier Ewa Kopacz powiedziała o zamiarze utworzenia linii kredytowej podczas spotkania z Petrem Poroszenką.

W czasie pobytu w Kijowie szefowa polskiego rządu spotyka się z prezydentem i premierem Ukrainy. Wizyta Kopacz w ukraińskiej stolicy jest pierwszą od ponad trzech lat podróżą szefa polskiego rządu do tego kraju. W kwietniu 2011 roku Kijów odwiedził ówczesny premier Donald Tusk. Miało to związek z przygotowaniami do Euro 2012.

W grudniu 2014 roku Polskę odwiedził prezydent Poroszenko, który wygłosił między innymi przemówienie w Sejmie. Spotkał się też z prezydentem Bronisławem Komorowskim, premier Kopacz oraz marszałkami Sejmu i Senatu.

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.