Związkowcy domagają się zmian w KW

[2015-01-19 19:34:48]

Czterech członków zarządu Kompanii Węglowej podało się w poniedziałek do dymisji. Zdaniem związkowców to dopiero mały kroczek ku niezbędnym zmianom, jakie muszą zajść w spółce. Przedstawiciele WZZ "Sierpień 80" domagają się rozliczenia tych dyrektorów kopalń, którzy doprowadzili je do tragicznej sytuacji. Żądają ponadto odejścia wszystkich osób, które nabyły uprawnienia emerytalne. To 1080 osób, wśród których jest 10 z 14 obecnych dyrektorów kopalń KW.

Trzeba natychmiast rozliczyć dyrektorów tych czterech kopalń, które jeszcze niedawno były na liście do zamknięcia, a które uratowaliśmy dzięki protestom. W sposób szczególny trzeba pociągnąć do odpowiedzialności tych misiów z kopalni "Sośnica-Makoszowy" oraz "Brzeszcze". I po tym wywalić ich z kopalń, bo mają już nabyte prawo do przejścia na emeryturę! - mówi Zdzisław Bredlak, przewodniczący związku zawodowego "Sierpień 80" w KWK "Sośnica-Makoszowy". W całej Kompanii Węglowej prawo emerytalne posiada już 1080 osób. Wśród nich jest aż 10 z 14 dyrektorów kopalń. Gdyby odesłać ich na odpoczynek zawodowy, zaoszczędziłoby się 130 mln złotych! I byłyby pieniądze na czternastki - dodaje Bredlak.

Związkowcom nie podobają się także gigantyczne odprawy jakie otrzymują członkowie zarządów spółek węglowych, a także i to, że wysokość wynagrodzeń tychże okryte są tajemnicą.

Od nowego prezesa Kompanii żądamy upublicznienia informacji jakie były wynagrodzenia zarządu tej spółki w 2014 roku oraz jakie były koszty jej rady nadzorczej. Niech przedstawi także wykaz usług zlecanym firmom zewnętrznym na między innymi obsługę prawną, firmy PR-owskie, agencje konsultingowe, ekspertyzy, opinie. Opinia publiczna ma prawo poznać komu zlecano te usługi, na co i ile to kosztowało - podkreśla z całą mocą przewodniczący Komisji Krajowej WZZ "Sierpień 80", Bogusław Ziętek.

Patryk Kosela

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.