Sokołów: "Niesłuszny" pomnik znowu zniszczony

[2015-02-26 11:23:44]

Nieznani sprawcy zniszczyli pomnik upamiętniający polskich i radzieckich spadochroniarzy z czasów II wojny światowej.

Do zniszczenia pomnika Desantu Spadochronowego I Armii Wojska Polskiego w Sokołowie doszło prawdopodobnie w niedzielę. Trzem żołnierzy utrącono głowy, czwartej ją odłupano. Odłamane zostały także karabiny, które trzymali w rękach. Na pomniku pojawiły się napisy: "Goń z pomnika bolszewika" oraz symbole "Polski walczącej". Wyrwano też część liter tworzących napis "Polskim i radzieckim spadochroniarzom", zostawiając jedynie ostatni wyraz i dopisując czarnym sprayem "zdrajcom".

Informacja o zniszczeniu pomnika trafiła do urzędu gminy, który powiadomił policję.

Apelujemy do wszystkich Państwa, którzy mogli być przypadkowymi świadkami wandalizmu o przekazywanie wszelkich informacji pomocnych w ujęciu sprawców - czytamy na stronie Urzędu Gminy Lubasz.

Gmina, która jest właścicielem pomnika, prawdopodobnie wkrótce przystąpi do jego naprawy. To nie pierwszy taki akt wandalizmu. Pomnik zniszczono wcześniej półtora roku temu. We 2013 roku nieznani sprawcy, podobnie jak teraz, uszkodzili bryłę i tablice pamiątkowe, a pozostałości monumentu pomazali sprayem.

Pomnik stoi przy trasie Czarnków-Szamotuły, między Klempiczem a Sokołowem. Powstał w 1974 roku. Jego autorem jest Jerzy Sobociński. Upamiętnia on miejsce lądowania spadochroniarzy, którzy działali w obrębie Puszczy Noteckiej jesienią i zimą 1944 r.

wch

Fot. www.lubasz.pl

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

9 lipca:

1868 - Weszła w życie 14. poprawka do konstytucji USA, gwarantująca Afroamerykanom pełne prawa obywatelskie.

1920 - Sąd Okręgowy w Warszawie skazał komunistycznego posła Tadeusza Dąbala na 6 lat ciężkiego więzienia.

1932 - Zostało brutalnie zdławione antyrządowe powstanie leskie.

1937 - W Moskwie aresztowano i stracono Adolfa Warskiego, czołowego działacza KPP.

1939 - W więzieniu w Moskwie zmarła Maria Koszutska (pseud. Wera Kostrzewa), działaczka socjalistyczna i komunistyczna; członkini władz PPS-Lewicy; współzałożycielka KPP, członkini jej KC i Biura Politycznego KC.

1955 - Albert Einstein i Bertrand Russell podpisali w Londynie manifest przeciwko używaniu broni jądrowej.