SLD domaga się wyjaśnień w sprawie wysyłania żołnierzy na Ukrainę

[2015-02-26 22:28:27]

SLD chce wyjaśnień szefów MON i MSZ-tu w sprawie wysłania na Ukrainę naszych wojskowych, którzy mają tam szkolić ukraińskich podoficerów.

Rzecznik Sojuszu Dariusz Joński poinformował w Sejmie, że SLD złoży wniosek o zwołanie w przyszłym tygodniu wspólnego posiedzenia sejmowych komisji: obrony narodowej i spraw zagranicznych. To niepoważne, że o tak ważnej sprawie powiadamia na Twitterze doradca ministra obrony i to w momencie, kiedy w Polsce nie ma prezydenta - szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego, minister się w tej sprawie nie wypowiada, milczy również premier Ewa Kopacz - powiedział.

Joński uważa, że do prośby Ukrainy o pomoc w szkoleniu podoficerów powinien przede wszystkim ustosunkować się Sojusz Pólnocnoatlantycki, ale NATO się nie wypowiedziało, wypowiedziały się Stany Zjednoczone, Wielka Brytania i teraz Polska. Zwrócił przy tym uwagę, że USA wysyła na Ukrainę jedynie ratowników, a Wielka Brytania nie graniczy z Rosją, więc łatwiej jest jej podejmować decyzje o wysłaniu swoich żołnierzy na Ukrainę.

Informację o tym, że Ukraina zwróciła się do krajów NATO o pomoc w szkoleniu podoficerów podał 25 lutego na Twitterze generał Bogusław Pacek, pełnomocnik ministra obrony. Oznajmił, że odpowiedź Polski będzie pozytywna.

jkl

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

13 listopada:

1887 - Burzliwe demonstracje bezrobotnych i krwawe starcia z policją na Trafalgar Sq. w Londynie.

1904 - W Warszawie na placu Grzybowskim doszło do starcia między robotnikami, a carską policją usiłującą zdobyć sztandar PPS, niesiony w czasie demonstracji przez S. Okrzeję.

1918 - PPS zorganizowała w Warszawie wielką demonstrację przeciwko rządom Rady Regencyjnej.

1945 - We Francji gen. de Gaulle utworzył rząd w którym znalazło się po pięciu komunistów (PCF), socjalistów (SFIO) i postępowych katolików (MRP).

2016 - Igor Dodon (PSRM) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Mołdawii.