SLD domaga się wyjaśnień w sprawie wysyłania żołnierzy na Ukrainę

[2015-02-26 22:28:27]

SLD chce wyjaśnień szefów MON i MSZ-tu w sprawie wysłania na Ukrainę naszych wojskowych, którzy mają tam szkolić ukraińskich podoficerów.

Rzecznik Sojuszu Dariusz Joński poinformował w Sejmie, że SLD złoży wniosek o zwołanie w przyszłym tygodniu wspólnego posiedzenia sejmowych komisji: obrony narodowej i spraw zagranicznych. To niepoważne, że o tak ważnej sprawie powiadamia na Twitterze doradca ministra obrony i to w momencie, kiedy w Polsce nie ma prezydenta - szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego, minister się w tej sprawie nie wypowiada, milczy również premier Ewa Kopacz - powiedział.

Joński uważa, że do prośby Ukrainy o pomoc w szkoleniu podoficerów powinien przede wszystkim ustosunkować się Sojusz Pólnocnoatlantycki, ale NATO się nie wypowiedziało, wypowiedziały się Stany Zjednoczone, Wielka Brytania i teraz Polska. Zwrócił przy tym uwagę, że USA wysyła na Ukrainę jedynie ratowników, a Wielka Brytania nie graniczy z Rosją, więc łatwiej jest jej podejmować decyzje o wysłaniu swoich żołnierzy na Ukrainę.

Informację o tym, że Ukraina zwróciła się do krajów NATO o pomoc w szkoleniu podoficerów podał 25 lutego na Twitterze generał Bogusław Pacek, pełnomocnik ministra obrony. Oznajmił, że odpowiedź Polski będzie pozytywna.

jkl

12 lipca:

1536 - Zmarł Erazm z Rotterdamu, holenderski filolog, filozof, pedagog. Jeden z czołowych humanistów odrodzenia. Przeciwnik monarchii i pacyfista.

1817 - Urodził się Henry David Thoreau, amerykański pisarz, poeta i filozof transcendentalista.

1879 - Niemcy: Antysocjalistyczna ustawa wyjątkowa uprawnia policję do deportowania podejrzanych o propagandę socjalistyczną i zakazuje działalności związków zawodowych.

1894 - Ukazał się pierwszy numer nielegalnego pisma PPS "Robotnik", które do 15 XII 1948 (z przerwami) było centralnym organem partii.

1904 - Urodził się Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1919 - W Warszawie odbywa się konferencja związków zawodowych będących pod wpływami PPS i KPRP. Podjęto decyzję o zjednoczeniu się we wspólnej Komisji Centralnej Klasowych Związków Zawodowych (KC KZZ).

1936 - Hiszpania: Morderstwo prorepublikańskiego porucznika José Castillo dokonane przez falangistów rozpętuje serię mordów i politycznych ataków.

1994 - We francuskim Bures-sur-Yvette zmarła Irena Krzywicka, polska feministyczna pisarka, publicystka i tłumaczka. Współpracowniczka Tadeusza Boya-Żeleńskiego, propagatorka świadomego macierzyństwa.