SLD domaga się wyjaśnień w sprawie wysyłania żołnierzy na Ukrainę

[2015-02-26 22:28:27]

SLD chce wyjaśnień szefów MON i MSZ-tu w sprawie wysłania na Ukrainę naszych wojskowych, którzy mają tam szkolić ukraińskich podoficerów.

Rzecznik Sojuszu Dariusz Joński poinformował w Sejmie, że SLD złoży wniosek o zwołanie w przyszłym tygodniu wspólnego posiedzenia sejmowych komisji: obrony narodowej i spraw zagranicznych. To niepoważne, że o tak ważnej sprawie powiadamia na Twitterze doradca ministra obrony i to w momencie, kiedy w Polsce nie ma prezydenta - szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego, minister się w tej sprawie nie wypowiada, milczy również premier Ewa Kopacz - powiedział.

Joński uważa, że do prośby Ukrainy o pomoc w szkoleniu podoficerów powinien przede wszystkim ustosunkować się Sojusz Pólnocnoatlantycki, ale NATO się nie wypowiedziało, wypowiedziały się Stany Zjednoczone, Wielka Brytania i teraz Polska. Zwrócił przy tym uwagę, że USA wysyła na Ukrainę jedynie ratowników, a Wielka Brytania nie graniczy z Rosją, więc łatwiej jest jej podejmować decyzje o wysłaniu swoich żołnierzy na Ukrainę.

Informację o tym, że Ukraina zwróciła się do krajów NATO o pomoc w szkoleniu podoficerów podał 25 lutego na Twitterze generał Bogusław Pacek, pełnomocnik ministra obrony. Oznajmił, że odpowiedź Polski będzie pozytywna.

jkl

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.