OPZZ domaga się kontroli w firmach transportowych

[2015-02-27 13:59:03]

Wiceprzewodniczący OPZZ, Andrzej Radzikowski wystosował list otwarty do ministra pracy i polityki społecznej, Władysława Kosiniaka-Kamysza, w którym domaga się kontroli zatrudniania kierowców w firmach transportowych.

OPZZ przywołuje regulacje dotyczące płacy minimalnej przyjęte niedawno przez Niemcy i Francję. Niemcy wprowadzili minimalną płacę godzinową wysokości 8,5 euro, wkrótce po nich Francja przyjęła jeszcze wyższą stawkę – 9,6 euro.

Radzikowski przypomina, iż „OPZZ od dawna zwracał uwagę, że budowanie konkurencyjności polskich firm tylko w oparciu o niskie koszty pracy to droga >>na krótką metę<<. Nie buduje trwałej konkurencyjności, a jedynie prowadzi do ubożenia polskich pracowników i ich rodzin. Niskie płace to też niski popyt wewnętrzny. Trudno, aby w Polsce powstawały nowe miejsca pracy i rosła produkcja, skoro ludzi nie stać na zakup nawet podstawowych towarów”.

W opinii Radzikowskiego nie ma powodu, aby polscy kierowcy podróżujący po Europie mieli otrzymywać niższe stawki od przewoźników zatrudnionych przez właścicieli z Francji czy Niemiec. Dlatego zdaniem OPZZ „rząd nie powinien dbać jedynie o interesy właścicieli firm transportowych, ale powinien też troszczyć się o obronę praw pracowników”. Wiceszef związkowców podkreśla, że warunki pracy polskich kierowców są o wiele gorsze niż ich zachodnich kolegów. „Tylko nieliczni mogą sobie pozwolić na nocleg w hotelu czy obiad w barze. Reszta pracuje i mieszka w kabinie samochodu”. Ponadto polscy przedsiębiorcy protestują przeciwko regulacjom przyjętym przez Francję i Niemcy też z powodu surowych przepisów związanych z egzekwowaniem legalnego zatrudnienia. Związkowcy podkreślają, że brak stabilności pracy i ścisłego przestrzegania przepisów dotyczących godzin pracy kierowców zagraża też bezpieczeństwu na drogach. Zgodnie z kodeksem pracy kierowcy powinni mieć pracę na etat i zatrudnianie ich w ramach umów cywilnoprawnych łamie polskie prawa. W przekonaniu Radzikowskiego niestety w Polsce jest duże przyzwolenie na nieprzestrzeganie prawa pracy w tym zakresie.

Dlatego też OPZZ zaapelował do ministra o przeprowadzenie kontroli dotyczącej sposobów zatrudnienia kierowców w polskich firmach transportowych.

Piotr Szumlewicz

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.