OPZZ domaga się kontroli w firmach transportowych

[2015-02-27 13:59:03]

Wiceprzewodniczący OPZZ, Andrzej Radzikowski wystosował list otwarty do ministra pracy i polityki społecznej, Władysława Kosiniaka-Kamysza, w którym domaga się kontroli zatrudniania kierowców w firmach transportowych.

OPZZ przywołuje regulacje dotyczące płacy minimalnej przyjęte niedawno przez Niemcy i Francję. Niemcy wprowadzili minimalną płacę godzinową wysokości 8,5 euro, wkrótce po nich Francja przyjęła jeszcze wyższą stawkę – 9,6 euro.

Radzikowski przypomina, iż „OPZZ od dawna zwracał uwagę, że budowanie konkurencyjności polskich firm tylko w oparciu o niskie koszty pracy to droga >>na krótką metę<<. Nie buduje trwałej konkurencyjności, a jedynie prowadzi do ubożenia polskich pracowników i ich rodzin. Niskie płace to też niski popyt wewnętrzny. Trudno, aby w Polsce powstawały nowe miejsca pracy i rosła produkcja, skoro ludzi nie stać na zakup nawet podstawowych towarów”.

W opinii Radzikowskiego nie ma powodu, aby polscy kierowcy podróżujący po Europie mieli otrzymywać niższe stawki od przewoźników zatrudnionych przez właścicieli z Francji czy Niemiec. Dlatego zdaniem OPZZ „rząd nie powinien dbać jedynie o interesy właścicieli firm transportowych, ale powinien też troszczyć się o obronę praw pracowników”. Wiceszef związkowców podkreśla, że warunki pracy polskich kierowców są o wiele gorsze niż ich zachodnich kolegów. „Tylko nieliczni mogą sobie pozwolić na nocleg w hotelu czy obiad w barze. Reszta pracuje i mieszka w kabinie samochodu”. Ponadto polscy przedsiębiorcy protestują przeciwko regulacjom przyjętym przez Francję i Niemcy też z powodu surowych przepisów związanych z egzekwowaniem legalnego zatrudnienia. Związkowcy podkreślają, że brak stabilności pracy i ścisłego przestrzegania przepisów dotyczących godzin pracy kierowców zagraża też bezpieczeństwu na drogach. Zgodnie z kodeksem pracy kierowcy powinni mieć pracę na etat i zatrudnianie ich w ramach umów cywilnoprawnych łamie polskie prawa. W przekonaniu Radzikowskiego niestety w Polsce jest duże przyzwolenie na nieprzestrzeganie prawa pracy w tym zakresie.

Dlatego też OPZZ zaapelował do ministra o przeprowadzenie kontroli dotyczącej sposobów zatrudnienia kierowców w polskich firmach transportowych.

Piotr Szumlewicz

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.