Rosja: Zatrzymano domniemanych zabójców Niemcowa

[2015-03-07 21:53:31]

W sobotę 7 marca zatrzymano dwóch mężczyzn podejrzanych o zabójstwo lidera rosyjskiej opozycji Borysa Niemcowa. Mimo że na razie są tylko podejrzani i dopiero jutro będzie rozpatrzony wniosek o ich aresztowanie, podano do publicznej wiadomości ich personalia. Mężczyźni to Anzor Gubaszew i Zaur Dadajew z Północnego Kaukazu.

Według szefa Rosyjskiego Komitetu Śledzego Władmira Markina obaj są podejrzani zarówno o wykonanie, jak i o organizację zamachu. Został już odnaleziony samochód, którym mieli się poruszać. Zabezpieczono w nim ślady biologiczne, które pomogły wpaść na ślad przestępców, wykorzystano też analizę bilingów telefonicznych. Dzięki nagraniom z ulicznych kamer udało się uzyskać dość dobrej jakości zdjęcia podejrzanych.

Rosyjski Komitet Śledczy rozpatruje różne motywy zabójstwa, w tym polityczny i obyczajowy. Tymczasem opozycja nie ma wątpliwości, że mord ma związek z działalnością Niemcowa. Miał on wkrótce opublikować raport dotyczący działań Rosji na Ukrainie. Niezależna telewizja "Deszcz" podała, że liderzy opozycji zamierzają zwrócić się do prezydenta Władimira Putina z propozycją stworzenia grupy kontaktowej, która miałaby współdziałać z organami prowadzącymi śledztwo. W jej ramach opozycjoniści chcieliby stawiać pytania związane z jego przebiegiem.

Tymczasem oficjalne rosyjskie media odsuwają na dalszy plan wersję, że śmierć Niemcowa mogła być wynikiem jego działalności opozycyjnej. Agencja prasowa Interfax - powołując się na swoje źródło - podała, że zleceniodawcy zabójstwa opozycyjnego polityka mogą działać za granicą. Z kolei portal internetowy Gazeta.ru twierdzi, że zabójstwo mogło być wynikiem zemsty rodowej i sugeruje, że Niemcow miał romans nie tylko z ukraińską modelką Anną Durycką, ale również z Zairą Dugużewą, pochodzącą z Karaczajo-Czerkiesji, autonomicznej rosyjskiej republiki na Północnym Kaukazie.

Na rosyjskich portalach społecznościowych pojawiły się sugestie, że jeden z zatrzymanych, Zaur Dadajew, to być może sierżant Zaur Dadajew, który w 2010 roku został nagrodzony Orderem Męstwa przez ówczesnego prezydenta Rosji Dmitrija Miedwiediewa za odwagę i odpowiedzialność podczas służby na Północnym Kaukazie.

55-letni Niemcow, jeden z opozycyjnych krytyków Putina, został zastrzelony tydzień temu, na moście koło murów Kremla, gdy spacerował tam z Durycką. Nieznany sprawca wystrzelił w kierunku Niemcowa kilka kul. Cztery z nich trafiły go w plecy. Zmarł na miejscu zdarzenia.

Durycka na razie nie została wezwana do Moskwy na kolejne przesłuchanie, ale jej adwokat Wadim Prochorow przewiduje, że w związku z zatrzymaniem podejrzanych o zabójstwo Niemcowa może to wkrótce nastąpić. We wtorek 3 marca modelka opuściła Moskwę i wróciła do Kijowa. Ukraińska prokuratura poinformowała, że w związku z tym, że Durycka otrzymuje pogróżki, została jej przydzielona ochrona.

jkl

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 maja:

1848 - W Petersburgu zmarł Wissarion Bielinski, rosyjski pisarz, filozof, krytyk literacki, teoretyk rewolucyjnego demokratyzmu; współpracował m.in. z M. Bakuninem.

1879 - W Madrycie założono Hiszpańską Socjalistyczną Partię Robotniczą (PSOE).

1917 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego o poprawę warunków pracy, część postulatów została spełniona.

1919 - W Monachium zamordowano Gustava Landauera, niemieckiego anarchistę, pisarza i tłumacza, jednego z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1933 - Rada Naczelna PPS opowiedziała się za odejściem od taktyki Centrolewu i podjęciem samodzielnej walki politycznej.

2003 - W La Celle-Saint-Cloud zmarł Mohammed Dib, pisarz algierski, tworzący w języku francuskim, autor około 30 powieści, jeden z najbardziej znanych w Europie twórców algierskich; komunista.

2005 - W Toronto zmarł Bob Hunter, dziennikarz kanadyjski, współzałożyciel Greenpeace.

2014 - W Odessie w antyrosyjskich zamieszkach i w wyniku pożaru zginęło 48 osób, a 214 odniosło obrażenia.