Ukraina: Protest naczelnego największego dziennika

[2015-03-11 21:26:47]

Znany ukraiński pisarz Ołeś Buzina ogłosił, że zrezygnował z funkcji redaktora naczelnego najbardziej poczytnej ukraińskiej gazety „Siegodnia”. Uczynił to na znak protestu przeciwko narzucanej przez wydawcę cenzurze politycznej. Opisane przez Buzinę naciski ze strony wydawcy prawdopodobnie oddają mechanizmy autocenzury funkcjonujące również w innych ukraińskich mediach kontrolowanych przez oligarchów.

Nie zgadzałem się na cenzurę w tej gazecie, w której pracowałem. U nas, zgodnie z poleceniem z góry (z grupy medialnej „Ukraina”), która stoi ponad redakcją i ponad redaktorem naczelnym, nie wolno krytykować „świetlanej postaci” premiera Arsenija Jaceniuka, o czym dowiedziałem się zaraz po objęciu funkcji. On jest NIETYKALNY, z czym się nie zgadzam. To taka „redakcyjna polityka”. Ale prowadzić jej nie miałem ochoty - napisał na swojej stronie internetowej.

Pisarz ujawnił także istnienie listy „zakazanych” tematów. W „Siegodnia” nie należy także pisać o wielu „sekretach”, na przykład o tym, że fabryka Poroszenki zwiększa produkcję w Rosji. Notkę o tym, którą ja zleciłem, zdjął osobiście dyrektor generalny gazety Wasilij Potapow, „żeby coś takiego nie wyszło” - wyjawił. Z drugiej strony redakcji narzucano odgórnie tematy „nie mające nic wspólnego z dziennikarstwem”, jak np. „wizerunkowe wywiady”.

Były naczelny „Siegodnia” dodał także, że kurator gazety ze strony grupy medialnej „Ukraina” Jekatierina Łapszina i dyrektor generalny Wasilij Potapow zabraniali mu udzielać wypowiedzi dla prasy i występować w telewizji. Jak każdy pisarz uznałem, że wolność i publiczność są jednak dla mnie ważniejsze od apanaży naczelnego. (…) Na koniec plunąłem na to i napisałem oświadczenie o rezygnacji. Róbcie co chcecie, ale beze mnie. Witaj wolności! - ogłosił.

Holding medialny Media Gruppa „Ukraina” należy do największych korporacji na Ukrainie. Jego właścicielem jest najbogatszy oligarcha ukraiński Rinat Achmetow.

Ołeś Buzina jest popularnym pisarzem i publicystą historycznym, autorem wielu poczytnych książek popularno-naukowych. W swojej twórczości popularyzuje wiedzę o historii Ukrainy. Stanowczo opowiada się za koniecznością przerwania konfliktu zbrojnego na wschodzie Ukrainy, podkreślając, że ma on charakter wojny domowej. Stanowisko redaktora naczelnego gazety „Siegodnia” objął na początku stycznia 2015 roku.

Jacek C. Kamiński

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 maja:

1848 - W Petersburgu zmarł Wissarion Bielinski, rosyjski pisarz, filozof, krytyk literacki, teoretyk rewolucyjnego demokratyzmu; współpracował m.in. z M. Bakuninem.

1879 - W Madrycie założono Hiszpańską Socjalistyczną Partię Robotniczą (PSOE).

1917 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego o poprawę warunków pracy, część postulatów została spełniona.

1919 - W Monachium zamordowano Gustava Landauera, niemieckiego anarchistę, pisarza i tłumacza, jednego z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1933 - Rada Naczelna PPS opowiedziała się za odejściem od taktyki Centrolewu i podjęciem samodzielnej walki politycznej.

2003 - W La Celle-Saint-Cloud zmarł Mohammed Dib, pisarz algierski, tworzący w języku francuskim, autor około 30 powieści, jeden z najbardziej znanych w Europie twórców algierskich; komunista.

2005 - W Toronto zmarł Bob Hunter, dziennikarz kanadyjski, współzałożyciel Greenpeace.

2014 - W Odessie w antyrosyjskich zamieszkach i w wyniku pożaru zginęło 48 osób, a 214 odniosło obrażenia.